Kom ihåg mig
Glömt lösenord Logga in
Ange din e-postadress så skickas du en länk där du kan återställa ditt lösenord...
Inloggning Skicka
BETYG
3.9
av 5

Bombsäkert


En serie av misstag gör att amerikanska stridsflygplan kommenderas att släppa en kärnvapenbomb över Moskva. En film som behandlar både Kalla kriget och kärnvapenfrågan.


Originaltitel Fail-Safe
Regissör Sidney Lumet
Manus Walter Bernstein
Genre Drama, Thriller, Äventyr, Krig, 60-tal
Skådespelare Dan O'Herlihy, Walter Matthau, Frank Overton, Edward Binns, Fritz Weaver, Henry Fonda, Larry Hagman, William Hansen, Russell Hardie, Russell Collins, Sorrell Booke, Nancy Berg, John Connell, Frank Simpson, Hildy Parks, Janet Ward, Dom DeLuise
Betygsätt Logga in eller bli medlem för att rösta
Betygsantal 524
Filmnummer 7773

Recensioner

Filmen har inga recensioner ännu.

Kommentarer


hsimpson
2020-07-06
Klaustrofobisk, tät, välspelad och riktigt spännande! Matadordrömmen känns lite tramsig, men det är ju typ bara en minut, så ingen större skada skedd. Stark fyra.
myslas
2020-04-18
En mer seriös skildring än Dr Strangelove och om man kan klassa den som en katastroffilm så är den bland de bästa av dem. Första halvan är egentligen bara en prolog till den helt galet spännande andra halvan. Välspelat och ganska trovärdigt även om vissa delar verkar lite tokiga såhär 56 år senare.
lucius
2019-01-21
Spännande även idag, men måste ha varit påtagligt nerv-kittlande under tids-eran då den hade premiär. Kanske är man för romantisk om man säger det, men inte omöjligt att den hade en liten tå med i spelet för att vrida opinionen så att ett nedrustnings-avtal kunde möjliggöras ett par år senare.
Barneyk
2016-01-15
Trovärdigheten och rimligheten i allas beteende är en av filmens starkaste styrkor. Det är det som gör den så skrämmande. Det är bra nagelbitande in i det sista med massor med olika perspektiv som framförs bra. Stark fyra.
Gordyal
2015-05-31
Börjar som ett välskrivet och välspelat babblande, går via skitnödig militärjargong till något av det svettigaste jag har sett. Med tanke på att den känns i magen 2015, så kan man ju bara gissa hur det var för femtio år sedan. Som helhet är det svårt att bortse från att många sekvenser är riktigt tråkiga. Det är egentligen inte förrän i efterhand som dramaturgin känns befogad - under själva filmen är det inte fullt lika fascinerande. (11+/15)
Snah
2015-01-09
Stundtals spännande. Likheterna med Dr Strangelove, som tydligen släpptes av samma filmbolag samma år (Kubrick stämde för likheten!) är slående. Hade hellre sett denna före Dr Strangelove än tvärtom. Tycker till skillnad från andra inte att filmen har teknofobiska inslag, utan snarare en både konkreta och filosofiska frågeställningar kring frågan om människa visavi maskin (läs "dator") som är sund. I förlängningen: Vi kommer sannolikt inom några decennier kunna skapa AI:s som kan reproducera sig självt. Vad händer när vi når dit? Kan vi garantera att människor även fortsatt behåller kontrollen? Närmre i tiden: Kärnkraftshaverierna i Japan. Typisk telefonrulle.
Hypostas
2013-12-04
Känns kanske lite väl överdriven och tillspetsad, med sin teknofobiska story. Intressant tidsdokument dock, och bitvis riktigt spännande.
Grillo
2013-08-21
Fantastisk, trovärdig och läskig. Väldigt mörk stämning, mycket mer än jag väntat mig. Det enda jag inte gillade var möjligen en något tramsig hantering av personalen på basen. Jag föredrar den här seriösa approachen och gillar den bättre än Dr Strangelove som alltså kom några månader innan den här... Jag undrar hur eftersnacket hos folk som lämnade biografen efter den här filmen gick.
NtoNW
2013-04-28
Oerhört spännande och kändes riktigt sannolik, förhoppningsvis mer för den tiden än nutiden. Dan O'Herlihy gör en riktigt bra insats, varför har jag inte hört talas om honom tidigare?
Adoniram
2012-12-06
Vælgjord, tænkværd, snubblande næra en femma
Visa äldre kommentarer »