Kom ihåg mig
Glömt lösenord Logga in
Ange din e-postadress så skickas du en länk där du kan återställa ditt lösenord...
Inloggning Skicka
BETYG
3.8
av 5

Blade Runner


Året är 2019. Mänskligheten har skapat kloner som arbetar på rymdkolonier utanför jorden. Men efter ett blodigt myteri på en av kolonierna förbjuds användandet av kloner och de direktiv ges att de ska förstöras. När några av klonerna kapar ett rymdskepp och beger sig till jorden dyker Rick Deckard upp från framtiden. Deckard tillhör en specialstyrka inom polisen, Blade runner, vars enda uppgift är att förstöra kloner.


Originaltitel Blade Runner
Regissör Ridley Scott
Manus Hampton Fancher, David Webb Peoples
Genre Thriller, Science Fiction, 80-tal
Skådespelare Harrison Ford, Sean Young, Rutger Hauer, Daryl Hannah, Brion James, M Emmet Walsh, Edward James Olmos, Joe Turkel, William Sanderson, Joanna Cassidy, James Hong, Morgan Paull, Kevin Thompson, John Edward Allen, Hy Pyke
Betygsätt Logga in eller bli medlem för att rösta
Betygsantal 20607
Filmnummer 238

Recensioner

Skapad 2019-12-23 av Windwhistler
Dystopisk science fiction med Harrison Ford och Rutger Hauer i de ledande rollerna. Ford spelar en trött polis, också kallade Bladerunner, vilka har som främsta uppgift att spåra upp och pensione...   Läs mer »

Skapad 2019-12-18 av Priceguy
Året är 2019 (minns ni när det kändes långt borta?). Artificiella människor som kallas replikanter används till tungt och obehagligt arbete i Jordens kolonier i rymden. De får inte lov att vis...   Läs mer »

Skapad 2019-12-18 av AddeColciago
I framtidens Los Angeles lever människor tillsammans med så kallade replikanter, extremt avancerade människoliknande varelser som genetiskt framställts för att ta hand om vanliga människors beho...   Läs mer »

Skapad 2019-12-18 av Spöket
Då det här anses vara en av de stora Sci Fi-rullarna kände jag mig litet tvungen att plocka ned den från hyllan och, tja, se på den. Jag visste inte riktigt vad jag hade att vänta, bortsett frå...   Läs mer »

Skapad 2019-12-18 av Orvar_Säfström
En bladerunner är en specialiserad polis, vars uppdrag är att leta fram och likvidera replikanter (artificiella människor). I en sådan framtidsversion av Los Angeles år 2019 får bladerunnern Dec...   Läs mer »

Skapad 2019-12-16 av Stomberg
”This wasn´t an issue of business, it was art” -Ridley Scott Det är få science-fiction-filmer som lyckats med att skapa en egen myt kring sig själv så som Ridley Scotts blytunga framtidsdystop...   Läs mer »

Skapad 2019-12-12 av Shahin
Fel har den som påstod att en film aldrig kan vara bättre än originalboken. För även om detta påstående, i de flesta fall, stämmer mer än väl, så utgör Ridely Scotts \"Blade runner\" det s...   Läs mer »

Kommentarer


Björkman
2023-09-17
På plussidan ligger bra miljöer, helt okej musik, helt okej dystopisk stämning och en trovärdig rollprestation av Rutger Hauer. I övrigt finns det en hel del att störa sig på. Svagt, tunt manus, dialoger som så fort de ska bli lite djupa/intressanta är över och ett tempo som är alldeles för lågt i stora delar. Gällande tempot så händer det ofta helt enkelt inte mycket av värde, det är snarare känslan av att man försöker dra ut på tiden och koka soppa på en spik. Sedan finns det en del storymässiga saker att störa sig på också, men med risk för att spoila för mycket för de som ännu inte sett så hoppar jag att nämna dessa. Som helhet en film man kan se en gång för att ha sett den, och jag kan förstå att den inspirerat många senare verk inom såväl film som spel, men den är väldigt långt ifrån så bra som jag hoppades på att den skulle vara.
fisk0
2021-12-17
Till sist sett final cut många år efter de tidigare versionerna. Intressant hur den väljer att inte lämna några frågor obesvarade. Vet inte om det enbart är positivt, men det är fortfarande en fantastisk film. Femman jag satte för alla år sedan står fast.
Rele
2020-05-23
En dålig film. Manuset är konstig och regin är inte så bra heller. Trots Rutger Hauer och Harrison Ford är duktiga ändrar jag betyget till en tvåa i dag.
sodomiten
2020-02-24
Tänk att Rutger Hauer dog år 2019 både i filmen och på riktigt.
Sciasia
2019-11-30
En av mina absoluta favoritfilmer på grund av musiken, miljöerna och dekoren. Däremot är inte manus och skådespeleri helt igenom jätte lyckat och saknar djup och intimitet, vilket sänker min objektiva bedömning till en 3 av 5 och 6 av 10.
labi
2019-11-24
Snark. Zzzzz...
Krantzylvania
2019-08-04
Jag håller med om allt Fredzon_M skriver men ger den en tvåa istället för 4. Skulle funka bättre som en 20 minuters musikvideo helt utan skådespeleri eller handling.
apokalypze
2019-07-28
En legend har gått ur tiden; RIP Rutger Hauer.
Paramis
2019-06-11
Trög o seg ? Det finns verkligen många människor som inte kan uppskatta film där det inte skjuts o svärs var femte sekund. Vangelis har gjort min favoritsoundtrack genom alla tider. Stämningen och scenografin är super. Se gärna "behind the scenes" dokumentären.
XJR
2019-03-27
Otroligt långsam, hade fullt jobb att hålla mig vaken. Ettan undviks tack vare snygga miljöer, men för övrigt.... nej. tråkig.
Visa äldre kommentarer »