Kom ihåg mig
Glömt lösenord Logga in
Ange din e-postadress så skickas du en länk där du kan återställa ditt lösenord...
Inloggning Skicka
BETYG
3.6
av 5

Billy Elliot


I Thatchers England, mitt under den stora gruvstrejken 1984, tvingas den 11-årige Billy Elliot att bli vuxen. Billys far och äldre bror kan, som alla strejkande gruvarbetare, knappt försörja sina familjer och byns samlingslokaler byggs om till soppkök. Den enda ljusglimten i Billys tillvaro är boxningsträningen en gång i veckan, trots att han saknar talang. Men när Billy en dag skall överlämna nycklarna till träningslokalen till balettlärarinnan uppmärksammar hon vilken bra hållning han har.


Originaltitel Billy Elliot
Regissör Stephen Daldry
Manus Lee Hall
Genre Drama, Komedi, 2000-tal
Skådespelare Jamie Bell, Julie Walters, Gary Lewis, Jamie Draven, Jean Heywood, Stuart Wells, Nicola Blackwell, Mike Elliot, Billy Fane, Patrick Malahide, Adam Cooper (I), Merryn Owen, Colin Maclachlan, Janine Birkett
Betygsätt Logga in eller bli medlem för att rösta
Betygsantal 15686
Filmnummer 1198

Recensioner

Skapad 2019-12-07 av Stygga-Vargen
Ibland kan jag förvåna mig själv och det rejält - dans har aldrig intresserat mig över huvud taget och särskilt inte balett (nu har jag förvisso en uppsättning av Tjajkovskijs "Nötknäpparen"...   Läs mer »

Skapad 2019-11-09 av Kiril
Inom filmindustrin i England verkar två teman vara typiska, nämligen att antingen skildra aristokratin under 1800-talet eller den senare hälften av 1900-talets misär med arbetslöshet och fattigdo...   Läs mer »

Kommentarer


Ful_fisk
2023-03-07
Efter att ha varit den enda svensk av min generation som inte fick se denna i skolan i 20 år tyckte jag att det nog var dags att beta av. den.Har alltid dragit mig lite för att se den eftersom jag någonstans känner att jag vet exakt vilken film det kommer att vara. Och ja, det var precis vad jag fick. Välgjord och så, Lewis och Walters spelar riktigt fint. Men lite fler brott mot den konventionella berättarstrukturen hade ju suttit fint.
Dream
2023-02-11
Kan nog nästan få vilken skeptiker som helst att älska balett. Helt perfekt gjord så att den passar alla.
Dele
2023-02-09
Det konventionella berättandet gör att jag inledningsvis är lite skeptisk. men vartefter historien utvecklas och perspektivet får mer plats så blir jag så sakteliga mer och mer känslomässigt engagerad, även om det egentligen inte bjuds på något nytt under solen, är förutsägbart och väldigt övertydligt iscensatt. Hantverket, syftet och perspektivet är gott och musiken är bra. Gott så. En fin film.
HansMoleman
2020-03-30
Genuin, äkta och väldigt fin film.
sawa
2019-06-13
En glad film. Tro på dig själv och gör det som lockar dig! Efter en omtitt nu kan jag bekräfta att den funkar lika bra 2019 som 2000.
Rai
2017-11-08
Den här filmen är bra, men en femma i betyg är för mycket...
RustyFilm
2016-12-14
Skön film, det handlar om envise 11-årige Billy (Jamie Bell). Historien utspelas i en Engelsk ”håla” (1984). En håla som domineras av strejker och gruvnedläggning. Miljön beskrivs med ett helt fantastiskt foto. Billy lever och tuktas med/av sin familj (pappa, bror och senil mormor). Allt utspelas till passande funkig musik (tror det är T-Rex). En riktigt bra familjefilm är det. Dröm tillsammans med Billy.
RadioSaga
2016-11-24
Inte sett den igen sedan jag var liten och tror inte jag kommer göra det heller just på grund av att jag inte vill riskera att mista den fina känsla som satt så hårt med mig efter att ha tittat om och om igen på den. Underbar film!
Stygga-Vargen
2016-10-19
Det här var en av mina favoritfilmer under tonåren. Bra story, mycket bra musik och skådespelarna gör väldigt bra ifrån sig. Har dock inte sett den på år och dar nu så jag vill gärna se om den, förhoppningsvis i en inte allt för avlägsen framtid.
Krille80
2014-11-08
En härlig film det här. Kanske lite väl förutsägbar men det stör inte speciellt mycket. Handlingen utspelas i en småstad i ett gruvstrejkande England i mitten av 80-talet. Det hela är en historia om 11-årige Billys drömmar och envishet. En riktigt bra familjefilm. Fotot och filmmusiken är helt suveränt. 4-
Visa äldre kommentarer »