3.6
3.6
Beware of Mr. Baker
Dokumentär om den legendariska jazztrummisen Ginger Bakers liv och karriär.

Originaltitel | Beware of Mr. Baker |
Regissör | Jay Bulger |
Manus | Jay Bulger |
Genre | 2010-tal, Dokumentär |
The Jack, jag håller med angående Santana, Ulrich och Rotten.
Mycket hyllining blir det såklart, Men Mr Baker verkar förtjäna det också. Tycker den varvar arkivfilm, animationer och intervjuer på ett lyckat sätt. Sen blir det något mindre intressant mot slutet. Heroin, rock och 60-70tal är såklart roligare att se än polo, jazz och 80-90tal.
Mina bakgrundskunskaper och Ginger Baker var extremt små, så filmen blev en intressant resa från ruta ett. Min första rädsla att Baker mest skulle gå runt och vara vresig blev till en extra krydda (då han är vresig vid ganska få tillfällen). Teckningarna kunde minskats, även om de är ganska roliga så är de lika ofta störande. Intressant att så pass mycket material ändå fanns så att man nästan kunde skapa en hel bild av en galning som verkligen gjorde sitt eget. Intervjuerna kunde kapats och det Anvil-inspirerade slutet kunde gott och väl skippats. Betyg 5.4
Avskyr Hollywood-narrativet med obligatoriska bilder på Baker som lycklig familjefar i 8mm-filmer med snyftig musik och det självklara klimaxet där Baker på ålderns höst gråter - allt för att man ska fatta att den vresiga jäveln faktiskt är en människa. När man däremot juxtapositioner bombningen av London under Andra världskriget med trumspel och Baker som skrockande säger att han älskar sprängmedel, då gillar jag det som fan. Delar av arkivmaterialet är inte särskilt spännande (på grund av hur tillgängligt det är), men å andra sidan är det inte mycket som slår att få se Baker duellera mot Art Blakey i trummor. Men som helhet är det en charmig inblick i en fascinerande karaktärs liv och det är svårt att inte respektera någon som överger sin karriär som rockstjärna för att flytta till Afrika och gräva ned sig i afrikansk folkmusik. Vad töntar som Santana, Ulrich och Rotten har att göra i filmen förstår jag dock inte. Hade varit bättre med färre personer som istället haft något givande att säga. Osäkert betyg till en ganska osäker film. Säkert är dock att Baker är en nästan oslagbar rocktrummis.