3.4
3.4
Before Midnight
Det har gått nästan 20 år sedan Jesses och Celines första möte på tåget mot Wien, och innan klockan slår midnatt blir vi återigen en del av deras berättelse.
Originaltitel | Before Midnight |
Regissör | Richard Linklater |
Manus | Richard Linklater, Julie Delpy, Ethan Hawke |
Genre | Drama, Romantik, 2010-tal |
Skådespelare | Ethan Hawke, Julie Delpy, Seamus Davey-Fitzpatrick, Jennifer Prior, Charlotte Prior, Xenia Kalogeropoulou, Walter Lassally, Ariane Labed, Yiannis Papadopoulos, Athina Rachel Tsangari, Panos Koronis, Yota Argyropoulou |
Filmnummer | 102005 |
Yes. Där är trilogin i hamn. Så förbannat bra.
Berg- och dalbana när dessa båda själar drabbar samman i ännu en orgie av dialoger om livet. Modellen kan väl fungera och gör det nog bättre i de första filmerna medan här känns det lite krystat och konstlat. Ett tag fick jag känslan av att jag såg ett avsnitt av Parlamentet där den som pratar fick ett karaktärsdrag på "printern" som vederbörande ska förstärka. Ja, ni fattar. Men jag gillar egentligen dessa båda skådespelare riktigt bra och det landar in helt ok till slut. För övrigt skriver jag detta klockan 23:58, bara en sådan sak... Betyget blir en svag 3;a, 3-
Jag vet ju att det här ingår i en trilogi med många år mellan varje del. Tyvärr har jag inte sett de två första delarna, så jag dyker rätt in i den sista. Och med det rakt in i Jesse och Celines 40 års kris, kanske inte bästa läget.
Men det blir fina bilder från den grekiska ön de semestrar på tillsammans med släkt och vänner. Och en fruktansvärd massa snack framför allt.
När dom framåt natten blir ensamma på ett hotellrum på annan del av den tjusiga ön eskalerar både snacket och 40 års krisen. Och den välskrivna dialogen blir ännu intressantare. Man borde nog sett de två tidigare delarna för att få full utdelning på det här.
Det här är bland det bästa jag har sett på ett tag. I egenskap av en gift man med fru och barn så kan jag säga att igenkänningsfaktorn är väldigt hög. Och @Andrezhp, ja utifrån personliga erfarenheter så grälar par verkligen på det där sättet. Jag och min fru har haft sådana där gräl med jämna mellanrum där dynamiken har varit nästan identisk som karaktärerna har i filmen. Jag gillade den här skarpt och ville inte att den skulle ta slut. De 110 minuterna bara flög iväg. Tyvärr så är nog detta en film som faktiskt fungerar bäst om man själv är eller har varit i ett långvarigt förhållande. Det är nog svårt att uppskatta denna som ung. Jag skulle så gärna vilja se en fjärde film runt 2022. Stark 4a.
Det här är bland det bästa jag har sett på ett tag. I egenskap av en gift man med fru och barn så kan jag säga att igenkänningsfaktorn är väldigt hög. Och @Andrezhp, ja utifrån personliga erfarenheter så grälar par verkligen på det där sättet. Jag och min fru har haft sådana där gräl med jämna mellanrum där dynamiken har varit nästan identisk som karaktärerna har i filmen. Jag gillade den här skarpt och ville inte att den skulle ta slut. De 110 minuterna bara flög iväg. Jag skulle så gärna vilja se en fjärde film runt 2022. Stabil 4a.
Välspelad och välskriven, men hur kul var det här egentligen..? Två rotlösa och trasiga själar som bråkar. Den här filmen raserar det romantiska skimmer som de två första filmerna skapade, och på ett sätt kan jag tycka att det är bra, eftersom det är realistiskt utifrån hur karaktärerna är skrivna. Tvåan är bäst i trilogin.
Fantastisk dialog, naturligt, realistiskt och väldigt vardagligt. Men känns stundtals lite pladdrig och pseudointellektuell. "en sån film min mamma skulle tycka om"
Så Var det dags för den sista filmen i den fantastiska trilogi, Tyvärr så lever inte riktigt Before midnight upp till den höga standarden som de två första filmerna. Dialogen, flytet och handlingen är bara inte lika bra som de två första, Bilscenen är förvisso imponerande och snygg, men dialogen är inte alls intressant. De sista 30 minutrarna sitter jag förvisso med uppspärrade ögon, men efter att jag har kollat på scenen igen undrar jag par verkligen grälar med varandra så i verkliga livet?
Jag känner också något som jag inte trodde var möjligt i de två första filmerna, jag börjar irritera mig på de karaktärsdrag som jag älskade med Jesse och Celine i de första filmerna. Deras dialog mellan varandra är också inte lika intressanta och naturliga (förutom sista 30).
Men jag tror faktiskt att det är ett medvetet val av Linklater,
De karaktärsdrag som man älskade med en partner, kan bli irritationsmoment och vapen när man bråkar. Diskussionerna kan vara urvattnade efter 9 år i en relation och kommer inte lika naturligt.
Before midnight är kanske mer realistiskt och jordnära över hur en relation ser ut efter 9 år tillsammans. Med det sagt så fulländar Before midnight trilogin på ett perfekt sätt, men filmen i sig är inte värd mer än en 3:a.
Börjar riktigt pretto och dåligt men tar sig mot slutet. Dock tillför den inte så mycket mot det andra två delarna.
Mycket intressant att få följa dessa karaktärer under nästan 20 år. Alla tre lyckas med att ha spännande diskussioner och vackra miljöer! Känns realistiskt.
Att dricka ett glas kvalitéts vin till dessa filmer är ett måste! ☺️ 🍷