Baskervilles hund
Sherlock Holmes och hans trogne medhjälpare Dr Watson undersöker ett mysteriskt dödsfall och anknytningarna till en gammal legend om en blodtörstig hund.
Originaltitel | The Hound of the Baskervilles |
Regissör | Sidney Lanfield |
Manus | Ernest Pascal |
Genre | Kriminalare, Skräck, Mysterium, 30-tal |
Skådespelare | Nigel Bruce, Basil Rathbone, Beryl Mercer, John Carradine, Richard Greene, Lionel Atwill, Wendy Barrie, Barlowe Borland, Morton Lowry, Ralph Forbes |
Seg. Artar sig något mot slutet men det räddar den inte från en tvåa i betyg.
Högst stämningsfull och roande.
Mycket spännande och välgjord film där Basil Rathbone spelar rollen som Sherlock Holmes med ett mycket bra framträdande. Detta är en av de bästa filmerna som handlar om Sherlock Holmes. Stark fyra!
Basil Rathbone håller stilen i en exakt lika bra film som de övriga. Gillar verkligen mystiken ute på myren, det excentriska karaktärsgalleriet och detektivens o-ortodoxa tilltag i brottsbekämpningen.
Många skådespelare har porträtterat världens mest kända detektiv genom åren men min favorit är fortfarande Basil Rathbone. I denna film gör den Oscarsnominerade skådespelaren dessutom sitt allra första framträdande i rollen som Sherlock Holmes. Det som gör denna film så bra handlar förutom om Rathbones agerande också om Nigel Bruce i rollen som Dr. Watson men också om det fantastiska fotot i filmen och användningen av skuggor som skapar en kuslig och underhållande film av en välkänd historia.
Klassiker! Den första av 14 filmer där Basil Rathbone odödliggörs för sin rolltolkning av Sherlock Holmes, i A.C.Doyle's mest kända berättelse. Atmosfären är skönt Universal-30-tals-skräckig. Mycket trevlig.
[rek. 4] Mycket bra filmatisering av Doyles roman! Rathbone är en av många bra skådisar som gestaltat Holmes, däribland Jeremy Brett och Peter Cushing. Gillar stämningen som känns systerlig till den från Universals skräckfilmer. Mycket bra!
Ännu en stabil Sherlock Holmes filmatisering. Visserligen kommer inte denna version till samma obehagliga stämningen som den ryska filmen från 1981 men det kan bero på att den filmen har nästan dubbel så mycket tid för att bygga upp stämningen.
Går an att se på mycket tack vare att Basil Rathbone är så bra som Sherlock Holmes, men förändringarna i handlingen, speciellt då slutet gillar jag inte alls.
Fullträff. Kanske den bästa deckar-rullen någonsin