Basic Instinct - iskallt begär
1992
Frankrike, USA
127min
IMDb
Polisen Nick Curran vid kriminalpolisen i San Francisco undersöker det bestialiska mordet på en f.d. rockstjärna. Överst på listan över misstänkta står älskarinnan Catherine Tramell. Hon är en författare som skriver deckare vars innehåll har en märklig förmåga att bli verklighet. Curran blir besatt trots att han är med i hennes nästa bok.
Originaltitel |
Joe Eszterhas |
Genre |
Kriminalare, Thriller, Mysterium, 90-tal |
Skådespelare |
Michael Douglas, Sharon Stone, Jeanne Tripplehorn, George Dzundza, Denis Arndt, Leilani Sarelle, Bruce A Young, Chelcie Ross, Dorothy Malone, Wayne Knight, Daniel von Bargen, Stephen Tobolowsky, Benjamin Mouton, Jack McGee, Bill Cable, James Rebhorn |
Betygsätt |
Logga in eller bli medlem för att rösta
Betygsantal |
35453 |
Filmnummer |
36 |
År 1992 regisserade Paul Verhoeven, mannen som gav oss RoboCop, vad som kom att bli en av 90-talets bästa filmer - Basic Instinct. Här bjuds det på mycket spänning och mystik och väldigt bra sk... Läs mer »
Filmen handlar om en iskall och sexig författarinna som använder sina böcker som sitt alibi mot de anklagelser hon fått av polisen. Hon misstänks ha mördat en man med en issyl, direkt efter en v... Läs mer »
Denna erotiska thriller upprörde många när den släpptes på bio runt världen. Den fick speciellt kritik för hur den visade upp homosexuella och då särskilt kvinnor. Men den holländske regiss... Läs mer »
Ja, vad säger man, när allt kommer kring? I dagsläget framstår detta knappast som direkt vågat, men jag kan nog förstå att folk på 90-talet blev lite till sig av det nakna. Utöver det är den varken smart eller särskilt spännande. Däremot rätt jäkla sexistisk.
Ungefär lika intressant handling som random knullfilm. Om de bara gjort ett dna-test hade mordgåtan varit löst efter fem minuter. Lögndetektor..tsss.
Fast Sharon Stone var jävligt sexig på 90-talet, det kommer man inte ifrån.
Har stått sig förvånansvärt bra. Visst är allt snack om ”farliga” sänglekar lite larvigt (är man masochist för att man gillar att bli bunden i sängen?), men som thriller och charmig/sexig Hitchcock-hyllning håller den.
Stone är bra. Bra foto också. I övrigt en ojämn rulle där en hel del känns töntigt men spänningen och osäkerheten hanteras ganska bra. Dock alldeles för många "ska han bli mördad nu"-tillfällen. Svårbedömd, vissa delar är stark fyra och vissa är en tvåa. Det får bli en samlande trea.
Lena Olin blev erbjuden Sharon Stones roll men valde att tacka nej för att det var för stressigt då.
Sicken sexistisk och intetsägande jäkla smörja. Jag kan se framför mig hur mammorna och papporna på tidigt 90-tal satt uppe sent och blev lite till sig av allt naket. Men idag finns det inte mycket av värde kvar.
Får revidera upp mitt betyg rejält efter att ha sett om denna. Klassisk 90-talsthriller när den är som bäst. Många tvister i handlingen, bra skådespel (framförallt Stone) och effekter. Här har man inte hållit igen på något. Den längre speltiden är inget man tänker på och den hade gärna fått vara ännu längre.
Otroligt bra!
Fyra år sedan jag såg den här filmen, forfarande väldigt bra och spännande!
En modern klassiker och föregångare i genren.