3.4

Flykten från DDR

Detta är den sanna historien om de östtyska familjerna Strelzyk och Wetzel som i september 1979 skapade stora rubriker över hela världen. I hemlighet ägnade de lång tid åt att själva sy och snickra ihop en luftballong i källaren för att försöka fly från diktaturens DDR till friheten i väst. En våghalsig plan där både förberedelserna och själva färden satte allas liv på spel. Jagade av den största styrka Stasi kunnat mobilisera blir familjens plan en kamp mot klockan där varje sekund räknas?

Originaltitel Ballon
Alternativ titel Balloon
Regissör Michael Herbig
Manus Michael Herbig, Kit Hopkins, Thilo Röscheisen
Genre Drama, Thriller, 2010-tal
Skådespelare Friedrich Mücke, Karoline Schuch, Alicia von Rittberg, David Kross, Thomas Kretschmann, Jonas Holdenrieder, Tilman Döbler, Ronald Kukulies, Emily Kusche, Christian Näthe, Till Patz, Ben Teichmann, Sebastian Hülk, Ulrich Brandhoff, Antje Traue

JD
2024-11-08
Det är ett roligt och sympatiskt grepp att göra familjeäventyrsfilm av den här historien. Det lite överspända skådespeleriet funkar i den genren. Bitvis växlar den över i mer seriöst drama och då svajar det kanske lite. Men som helhet snygg och spännande underhållning.
Starkbröl
2022-10-16
Lite väl mycket lurendrejeri av den typ där två antagonister ser ut att mötas på grund av scenvalen (båda går fram till en dörr tex), men sedan visar det sig att händelserna inträffar på olika platser. Detta upprepas rätt många gånger och blir väldigt tröttsamt. I övrigt är det en samtidigt både inspirerande och tröstlös film. Fyran kanske är lite generös egentligen men mycket är välgjort.
RustyFilm
2020-09-27
Jag tror att denna sanna historia om två tyska familjer som flydde från DDR till Västtyskland 1979 (10 år före murens fall) i en luftballong är lite bortglömd. Här återberättas det hela med regi Michael Herbig. Han har valt att berätta historien med knep från den fiktiva thrillergenren. Detta kan nog störa trovärdighetskänslan lite. Men det spelar ingen roll eftersom det här är så vansinnigt spännande att du inte vill ha det på något annat sätt. Förutom den dramatiska flykten så ges också en inblick i DDR:s paranoida kontrollsamhälle. Skådespeleriet är hyfsat bra överlag.
mammene
2020-02-03
En underliggande spänning som efterhand stegras, inte många andningspauser här inte. Men ändå inte en thriller av det vanliga slaget, utan det var med finess. Det jag kan klaga på var när man försöker luras, lite onödigt enligt mitt tycke. Annars är det här skeendet mycket intressant att göra film på.
kexchokladet
2019-12-08
Spänning, välgjort, bra skådespelarprestationer , bra musik, snyggt foto...En fantastisk filmupplevelse!
myslas
2019-08-21
Om vi helt bortser från sanningshalten (som jag inte vet något alls om) och bara bedömer den som om det vore fiktion så är det här en väldigt spännande film. Kanske lite väl tillrättalagt men effektivt gjord och med ett strålande soundtrack.
goeran
2019-08-17
Michael Herbigs Flykten från DDR är en mycket välgjord och rafflande film som bygger på verkliga händelser; familjerna Strelzyks och Wetzels flykt från Östtyskland i en luftbalong den 16 september 1979. Bäst bland skådespelarna är Thomas Kretschmann i rollen som överstelöjtnant Seidel; Stasi-chefen som leder jakten efter de flyende. Betyg 4.
StureStenhög
2019-07-25
Filmer om det gamla DDR kan man inte gärna få för många av. Den här är förvisso bättre som thriller än som historisk film, men det är ändå skådeplatsen med de grådaskiga miljöerna och storebror Stasi i varenda hörn som är hela grejen. Det är också en intressant verklighetsbaserad historia i botten. Fullt ut tar man väl inte vara på potentialen, filmhantverket är kompetent men oansenligt, likväl är det dock en solid paranoiathriller