Kom ihåg mig
Glömt lösenord Logga in
Ange din e-postadress så skickas du en länk där du kan återställa ditt lösenord...
Inloggning Skicka
BETYG
3.9
av 5

Early Summer


I efterkrigets Tokyo splittras en familj efter att dottern vägrat gifta sig med mannen föräldrarna valt åt henne. Hon finner istället en annan man att gifta sig med.


Originaltitel Bakushû
Regissör Yasujiro Ozu
Manus Kôgo Noda, Yasujiro Ozu
Genre Drama, 50-tal
Skådespelare Setsuko Hara, Chishû Ryû, Kuniko Miyake, Seiji Miyaguchi, Ichirô Sugai, Chieko Higashiyama, Haruko Sugimura, Chikage Awashima, Shuji Sano, Hiroshi Nihon'yanagi, Kuniko Ikawa, Toyo Takahashi, Kokuten Kôdô, Tomoka Hasebe, Kazuyo Itô, Zen Murase, Tomiko Nishiwaki, Matsuko Shiga, Isao Shirosawa
Betygsätt Logga in eller bli medlem för att rösta
Betygsantal 238
Filmnummer 22268

Recensioner

Filmen har inga recensioner ännu.

Kommentarer


goeran
2022-07-09
Trevligt att efter många år ånyo se om Yasujiro Ozus Early Summer från 1951 (originaltitel Bakushû); den andra filmen i Noriko-trilogin. Early Summer är ännu en lysande skildring av japanskt vardagsliv; realistiskt och vackert och med strålande skådespelarprestationer över hela linjen. Filmens lysande stjärna är Setsuko Hara (Japans Garbo) men också Chishû Ryû och Kuniko Miyake är mycket bra. Och ett extra plus för den följsamma musiken. Betyg 5.
labi
2021-12-21
Nästan på Tokyo Story-nivå. Underbara dialoger och ett behagligt lugn i varje scen. Ozu var en mästare.
BrutusBeefcake
2015-07-14
Farligt nära en tvåa här Ozu! Ser inte helt storheten som många verkar se. Men tack vare ett karaktäristiskt och snyggt foto samt två älskvärda och helt underbara karaktärer i Noriko och Aya så rullar den precis över till betyg 3. Men jag måste erkänna att jag några gånger satt och vickade lite avigt på foten, men många gånger så log jag inom mig för de många trevliga karaktärerna vi stötte på, men på det stora hela blev jag inte helt golvad i denna första film jag ser av denna legendar. (7/15)
hestret
2014-10-28
Självklart ganska lik Late Spring, men har samma nakna och generationsspelande kärna. Otroligt vackert avslutnings-shot som är ett av flera underbara kameragrejer som Ozu överraskar sin publik med i den här filmen. Karaktärerna är väl det som kanske överträffar nämnda Late Spring - vi har ett skönt persongalleri här där alla smyger sig på och blir en härlig bekantskap på sitt sätt - alltifrån osköna ungar till den lite åldrige gamle släktingen. Och även narrativt leker Ozu med tittaren - vi lär känna sonen/brodern lite kort genom ett par olika scener, Coca Cola-passagen som jag tyckte var skoj, diskussionen mellan gamla tjejgänget, "beslutet" etc - man tvingas hela tiden vara på tå och strukturen känns fri och befriande. Och utan flashbacks. Men man hänger med ändå. Äkta. Hara är fruktansvärt otroligt bra - en all time insats. 92/100
StureStenhög
2014-07-09
Jag fortsätter gilla det jag ser av Ozu. Den här påminner en hel del om Late Spring, men den här gången är det fler karaktärer och en lättsammare ton (ungarna är faktiskt lite roliga, något jag aldrig trodde att jag skulle skriva), och det gör att den här filmen blev mer engagerande för mig. Men kanske lämnade Late Spring ett starkare avtryck efteråt, båda filmerna är hursomhelst bra. Allt äktenskapsintrigerande kan bli lite svårt att relatera till som 2000-tals-svensk, och jag kan inte förneka att jag irriterade mig en del på några av karaktärerna, men det är också just det som gör filmen så intressant. Ozu tycks vara en mästare på att fånga en tid och en plats, och är man intresserad av Japan under den här tiden så känns hans filmer ovärderliga. Precis som i de andra två filmerna i Noriko-trilogin så står Setsuko Hara för en alldeles utmärkt skådespelarinsats, hennes karaktärer blir så lätta att tycka om och att bry sig om. Filmen griper dock aldrig tag i mig på det sätt som den måste för att jag ska ge en sån här film ett högre betyg än en trea, men jag rekommenderar den varmt ändå
hsimpson
2012-12-16
Lysande, Ozu! Utsökt skådespeleri och foto (som vanligt). Imponerande att hålla igång både huvudberättelsen och alla sidospår. Alla karaktärer får ta plats i Early Summer på ett riktigt läckert sätt. De tre havsscenerna är underbara!
Lillaprinsen
2012-11-24
Ozus modigaste film. Stor film som lyckas gå i hamn med allting. Vuxna bråkar. Barn stör. De förstår inte varandra. Men vad finns att förstå? Allting är konstruktioner. Ingenting känns på sant (för dem). Allting känns sant (för oss). Setsuko Hara gör en av de starkaste porträtten någonsin. Chishû Ryû gör en ovanlig roll men det är bara positivt. Regin är fulländad och synkar innehållet perfekt. Det finns inte en scen i vilket det inte pågår någonting ytterligare än vad som sägs. Känns också mer personlig än andra Ozu-filmer. Innehåller också flera av hans mest gripande och vackra scener. Hade gärna höjt betyget efter denna omtitt men det var redan högsta.

2012-10-25
Den är intressant och välgjord, men jag tycks inte engagera mig tillräckligt mycket när det gäller Ozu. Det är synd eftersom jag så gärna vill tycka om honom mer.
Sznax
2012-03-31
En av de bästa filmerna någonsin och allt är som det skall. Ozu skildrar allting på det bästa sätt som går. Musiken är vidunderligt vacker, skådespelarna håller absolut högsta kvalitet och manuset går egentligen inte att göra bättre. Betyg 9.9
precineadd
2012-03-23
enkla idéer mästerligt berättade, pandoras ask-liknande effekt.
Visa äldre kommentarer »