Kom ihåg mig
Glömt lösenord Logga in
Ange din e-postadress så skickas du en länk där du kan återställa ditt lösenord...
Inloggning Skicka
BETYG
3.6
av 5

Att ha och inte ha


Båtägaren och den mystiska kvinnan dras motvilligt in i smugglingen av motståndsmän till den franska kolonin Martinique.


Originaltitel To Have and Have Not
Alternativ titel Att ha & inte ha
Regissör Howard Hawks
Manus William Faulkner, Jules Furthman
Genre Thriller, Krig, Romantik, Äventyr, 40-tal
Skådespelare Humphrey Bogart, Walter Brennan, Lauren Bacall, Dolores Moran, Hoagy Carmichael, Sheldon Leonard, Walter Szurovy, Marcel Dalio, Walter Sande, Dan Seymour, Aldo Nadi
Betygsätt Logga in eller bli medlem för att rösta
Betygsantal 983
Filmnummer 940

Recensioner

Filmen har inga recensioner ännu.

Kommentarer


fisk0
2023-02-18
Går lite väl mycket i samma spår som Casablanca utan att tillföra något eget (utöver att den också har lite inslag från "Pépé från Marsielle"). Inzoomningen på världskartan där hamnen dök upp med ritade båtar var fin. Bogart spelar samma roll som han alltid gör, det är mycket upprepande av samma dramatiska element som i Casablanca, men visst är det välgjort. Så många av händelserna är också helt idiotiska, men det påpekar även Bogarts rollfigur. En trea kan den få, för dåligt är det inte, bara helt fritt från nya idéer.
karlmats
2019-01-13
Jag börjar bli lite svag för de här gamla klassikerna ändå där man kan fascineras över att de inblandade är döda allihop och där det svartvita fotot är stilrent och vackert. Bogart är som vanligt underhållande och det är fascinerande att en karl som ser så pass alldaglig ut blev en sån superstar. Men han rör sig med självsäkerhet och passar perfekt in i den här tidseran, skulle han flyttas till modern tid är nog risken att hans karaktärer skulle vara allt annat än superstars dock. Att det är Bacalls filmdebut är ju smått sensationellt då det ser ut som att hon aldrig gjort annat förut. Handlingen är väl mindre obegriplig än i deras kommande film The Big Sleep men det är ju fortfarande inte därför vi är här, dialog och karaktärer är det som driver filmen framåt och det är väl gott nog. Walter Brennan som är Bogarts fyllekompis är slående lik Åsa-Nisses vapendragare Klabbarparn och det är ju faktiskt ganska underhållande. Inte i samma klass som The Big Sleep men fortfarande sevärd och jag slår till med en 3a som är av det något svagare slaget men det är ju bra ändå.
StaffanE71
2018-01-02
Den här filmen är värd att se bara för den rappa- och fantastiska dialogen mellan Bogart och Bacall. Dialogen är riktigt rolig och håller än idag. Storyn är väl sådär. Men en charmig film. Stark 3'a.
Hypostas
2015-10-17
Charmig film och det är kul att se dessa Hollywoodikoner, men berättelsen är verkligen inte mycket att hänga i julgranen och jag ska nog läsa boken snart, då jag tror att den är betydligt bättre.
Barneyk
2015-07-17
Ytlig och plattare än jag trodde men samtidigt så charmigt underhållande med fantastisk kemi att det blir en fyra. På många sätt en skymf mot förlagan men iaf. En svag fyra.
Krille80
2014-11-22
Bogart och Bacalls första film tillsammans och kemin liksom samspelet mellan dem är minst sagt sprakande, om inte explosiv. Filmen börjar lite avvaktande men när Bacalls karaktär introduceras kör filmen igång i ett härligt tempo. En väldigt stark historia med minnesvärd dialog och en underbar humoristisk underton. Bogart och Bacall är fantastiska! 5-
Sznax
2014-10-16
Kemin mellan Bogart och Bacall är helt magnifik. Betyg 8.5
Tonti
2014-10-02
Hawks touch är enormt elegant och Bogey/Bacall fyller ut sina rollgestalter på ett underbart sätt. Hoagy Carmichael gör sitt bästa för att sätta stämningen också. En pärla!
viktor-s
2013-09-08
Efter att nyligen ha läst boken var besvikelsen stor. Förstår inte hur man kan med att påstå att den är baserad på Hemingway, Hollywood i ett nötskal.
filmfreak1
2013-07-17
Kan inte bli mer träigt och oengagerade, Bogart gör inte saken bättre direkt.
Visa äldre kommentarer »