4.1
2003
Ryssland
105min
IMDb
När Andrej och Ivan kommer hem en dag upptäcker de att deras far har återvänt efter tolv år. Han tar med dem ut på en tredagarstur för att fiska och pojkarna har många frågor. Var har han varit? Varför har han återvänt? Och kan de egentligen vara säkra på att han är deras far?
Två tonårsbröder kommer hem för att upptäcka deras far, som de inte sett sedan de var små, sovandes i moderns sovrum. Medan bröderna blir förvirrade och osäkra på vad de ska tycka uppträder... Läs mer »
Från att endast ha varit en gestalt på ett svartvitt foto återvänder, efter tolv år, den försvunne fadern (Konstantin Lavronenko). Han uppträder som om han aldrig varit borta men hans återkoms... Läs mer »
Radikal sänkning här, från en femma till en trea. Jag var nog alltför kär i Ryssland, och meditativa utflykter i naturen, för att tycka något annat. Den är väldigt uttrycksfull, och absolut en bra film, men jag tycker inte relationerna håller särkilt väl. Den hade definitivt tjänat på att vara mindre sagolik och poetisk. Älskar inte blåtonen.
Absolut helt okej film, men det var länge sedan jag såg den...
Kargt och hårt med många underliggande känslor. De små pojkarna gjorde mycket av filmen och den lille Ivan var i en klass för sig själv, helt enastående. Vad hela filmen gick ut på tål att fundera över. Fotot är fantastiskt och fyran är stabil
Andrej Zvjagintsevs första långfilm, Återkomsten (originaltitel Vozvrasjtjenije) från 2003, är faktiskt riktigt sevärd. Fascinerande handling och mycket snyggt filmat. Ivan Dobronravov är lysande som den yngre sonen Ivan och även Konstantin Lavronenko (som fadern) är mycket bra. När jag såg filmen första gången för 14 år sedan var jag inte så begeistrad men nu upplevde jag filmens kvaliteter desto starkare. Betyg 4.
Story helt ok men fotot outstanding. Kanske en 5 egentligen..
Regi, foto och skådespeleri är naturligtvis i yppersta klass, men även bortsett från det så finns där en berättelse som inte riktigt vill lämna mig.
Omtitt efter nästan exakt 7 år. Första kvarten är bland det bästa man kan se på film. Så oerhört bra fångat med en stor kärve med känslor som väller in i en. Filmen håller väl inte riktigt vad första kvarten lovar men det är en mycket sevärd film och den mytomspunna tragiska historien strax innan filmen skulle premiärvisas gör ju den än mer kultförklarad. Bröderna är väldigt bra i sina roller, främst lillebror Ivan som förmodligen gör den bästa insatsen jag sett en barnskådis göra. Betyget blir åter en 5;a, men åt den svagare sidan denna gång, dvs 5-
Efter att ha sett om filmen på den nysläppta Blu-Ray utgåvan (UK) skulle jag vilja höja betyget till en 6:a(!) om det gick.
Fotot är helt sjukt bra och jag älskar den blå/gröna tonen som kommer fram ännu bättre i HD-upplösning.
Highly recommended!
Visst är det makalöst vackert foto och skådespelarinsatserna känns in i själen. Men, vad? Tycker inte att storyn blir intressant på det stora hela och känslomässigt så ger den mig inte tillräckligt för att nå upp högre än till en trea.