Kom ihåg mig
Glömt lösenord Logga in
Ange din e-postadress så skickas du en länk där du kan återställa ditt lösenord...
Inloggning Skicka
BETYG
3
av 5

Askungen


Askungen är ung och vacker, men saknar både mor och far. I stället får hon slita ont som piga åt sin styvmoder och hennes två bortskämda döttrar, som båda är befriade från såväl skönhet som charm. Askungen drömmer om balen på slottet, men hindras med elak list ifrån att få sin balklänning färdig i tid. Men hennes vänner, mössen Gus och Jack, gör i hemlighet allt för att hjälpa henne...


Originaltitel Cinderella
Regissör Clyde Geronimi, Wilfred Jackson
Manus Harry Reeves, Joe Rinaldi, Bill Peet, Homer Brightman, Erdman Penner, Ken Anderson, Winston Hibler, Ted Sears
Genre Drama, Animerad, Familjefilm, Musikal, Fantasy, 50-tal
Skådespelare Verna Felton (röst), Eleanor Audley (röst), Ilene Woods (röst), James MacDonald (röst) (II), Rhoda Williams (röst), Luis Van Rooten (röst), Don Barclay (röst)
Betygsätt Logga in eller bli medlem för att rösta
Betygsantal 10269
Filmnummer 3395

Recensioner

Filmen har inga recensioner ännu.

Kommentarer


Sheepy
2022-09-21
Trevlig Disneyklassiker från deras silverålder. Handlingen är egentligen lövtunn och kompletteras därför med sjungande möss/fåglar och en sekundär skurk i form av en elak katt. Askungen är tråkigt nog en extremt passiv protagonist och det blir därför aldrig särskilt intressant (det märks att filmen är en produkt av sin tid här). Det filmen däremot gör bra är porträtteringen av Styvmodern som är rakt igenom ond. Hennes enda mål verkar egentligen vara att ha Askungen som slav och njuter av att plåga henne (skuggverkan när hon uppenbarar sig är magnifik). Hon är lätt i topp 5 av Disneyskurkar någonsin. Tyvärr blir upplösningen aldrig så tillfredsställande som jag hade hoppats och Styvmodern får aldrig sona för sitt brott (hennes beteende får aldrig någon konsekvens).
myslas
2021-03-13
Filmen som gjorde Disney till vad det är idag. Utan Askungen inget TV-program, utan TV-program inget Disneyland och så vidare. Även om själva berättelsen är ganska simpel av sig lyckades Disney fylla ut den med flera roliga karaktärer och några av de bästa scener man sett i någon Disney-film. Animationen bjuder på några fantastiska effekter och låtarna är några av de mest välkända genom filmhistorien. Jag har inte alltid sett det här som en av högpunkterna i Disneys produktion men när jag nu ser om den måste jag omvärdera det omdömet. Inte riktigt toppbetyg men utan tvekan en väldigt bra film som lyckas blanda allvar och humor i en fin mix.
Ful_fisk
2020-11-18
Gud vilken fin film det här är, alltså. Teckningarna är helt makalösa, och berättelsen otroligt känslosamt berörande. Designen på styvmodern och systrarna är fantastiskt motbjudande! Gillar bitarna med kungen också, han är för jävla festlig. Överlag en bra avvägning av humor, magi och allvar som gör helheten strålande suverän. Nära toppbetyget!
Rai
2019-03-01
Funkar som barnfilm....
Redwood
2019-01-20
Tycker nästan mössen förtjänar en egen film..
Stygga-Vargen
2017-05-03
En av Disneys bästa rullar när det gäller de gamla klassikerna. Bra story, bra musik och allt är snyggt tecknat. Även om det finns många bra datoranimerade filmer så saknar jag faktiskt tiden då man gjorde tecknade filmer för hand. Tycker det här är en film man bör ha sett.
wasteoftime
2016-07-23
Alltså som film är det ingen höjdare, tyvärr. Det är lite för uppenbart traditionell saga. Det finns liksom ingen som helst nerv i filmen, om man nu inte är en mus. För då är man ju skraj för Lucifer givetvis. Men allt går som på räls från punkt A till punkt B. Och däremellan är det mest väldigt lojt. Jag tror att man skulle kunna anpassa sagan bättre till en mer spännande film, eller läskigare. Eller ja, vad man nu vill göra med den. Men som den här versionen står sig är det hela mest rätt ointressant, inte dåligt, men ointressant. 0,1 på SH-skalan.
idaho1981
2016-03-31
Ja, det märks ju att den har ett antal år på nacken och precis som i Snövit är ju huvudkaraktären inte så mycket att hurra för, alldeles för svag och snäll. Men om man bortser det så är den fint gjord med flera underhållande karaktärer.
Hompen
2015-01-04
Storyn är mycket bra här och den håller hela vägen. Karaktärerna etableras bra, förutom fen som inte etableras alls. Dock så är etableringen av katten för lång, och de humoristisk inslagen, en sorts slapstick, passar inte riktigt in i en sådan här film, utan hör mer hemma hos disneys kortfilmer. Man kan dessutom undra om första delen och den senare är gjord av olika personer, för plötsligt börjar mössen att tala och bete sig annorlunda, det är när de börjar sy klänningen, och då höjer sig filmen rejält, blir till ren filmmagi. Syscenen måste höra hemma bland disneys bästa. Filmen är bra, men hade, om den hade haft en högre lägsta nivå, varit ett mästerverk, men nu når den inte ända fram.
Taandborste
2014-03-17
Fin, men minns inte att mössen var så irriterade. Cinderelly? Sen när lägger (tecknade) möss till ett y efter allting?
Visa äldre kommentarer »