2.6

Apelsinmannen

Romantiskt triangeldrama baserat på Birgitta Stenbergs självbiografiska bok med samma namn. Kejne-affären var en politisk affär mellan år 1948 och år 1950. Karl-Erik Kejne, som var pastor vid stadsmissionen hade angripit den homosexuella prostitutionen i Stockholm och ansåg sig förföljd av "homosexuella gäng". Han påstod även att han blivit utsatt för mordförsök. En kommission tillsattes som skulle granska fallet, och då den kom fram till att Quensel inte kunde frias från misstankar avgick han år 1951. Misstankarna mot Quensel gällde mord på en prostituerad pojke, detta utreddes aldrig med något större intresse. Kejnes död blev en direkt fortsättning på denna hetsjakt. Bl.a. hävdas att han dog efter att ha fått i sig arsenik från en apelsin som preparerats av den sk. apelsinmannen.

Originaltitel Apelsinmannen
Regissör Jonas Cornell
Manus Thomas Borgström, Lars Bill Lundholm
Genre Drama, Thriller, 90-tal
Skådespelare Görel Crona, Göran Graffman, Björn Granath, Peter Haber, Sten Johan Hedman, Thomas Hellberg, Rikard Wolff, Peter Hüttner, Carl Kjellgren, Claes Månsson, Figge Norling, Johan Rabaeus, Lisa Hugoson, Ann Petrén, Pia Johansson

Bokföringsprogrammet Mineko

2021-07-21
Jag gillar Görel Crona, men detta? Jag är inte riktigt lika säker, okej en svag 3:a...
Redheaded
2019-03-12
Ganska svag, särskilt efter att ha läst boken. Historien med Stånghammar (Björn Granath) blev ju inte alls som i boken, tycker jag... Tyvärr sämre än boken, men flera bra skådespelare! Håll utkik efter Birgitta Stenberg själv i en scen! 🙂
MattiasStrand
2015-06-23
Hm, jag minns nog boken som ungefär lika suggestiv och vag och jag tycker det funkar ganska bra här också. Är man ute efter mer av fakta finns t ex en intressant SR-dokumentär.
TantEva
2015-01-10
Romantiskt triangeldrama???
Zipper
2015-01-05
Idel svensk skådespelarelit som gör sitt jobb ypperligt väl. Grundstoryn är ju superintressant men utförandet är så jäkla rörigt att det drar ned hela upplevelsen. Jag får nog ta mig an boken för att få klarhet. Inget bra betyg för filmen att det ska behövas.
Hypostas
2012-11-13
Nja, det blir lite väl spekulativt och med en story som inte knyts ihop på något bra sätt. Men visst är det underhållande, och en av sexscenerna med Crona mindes jag väldigt bra trots att det var 22 år sedan jag såg den.
andmoreagain
2012-08-05
Svag trea. Det vimmlar av bra svenska birollskådespelare och huvudstoryn är ju guld men filmen kärvar ändå.
sirkurt
2012-07-18
Intressant men historien leder inte riktigt någon vart.
Gordyal
2012-04-21
I samma anda som 80-talets svenska politiska polisthrillers, om än i annan tid och med en betydligt mer ihålig story. Men det blir aldrig tråkigt. Dessutom bjuds man på en riktigt bra sexscen (Crona & Hugoson), vad nu det kan vara värt i detta sammanhang. (8+/15)
Myllo
2009-03-20
Intressant film om en av Sveriges största rättsskandaler. Läs också böckerna om Kejne-affären som är ett exempel på hur verkligheten kan överträffa dikten. Finns minst tre varav en av Vilhelm Moberg.