Kom ihåg mig
Glömt lösenord Logga in
Ange din e-postadress så skickas du en länk där du kan återställa ditt lösenord...
Inloggning Skicka
BETYG
3.2
av 5

Enemy


Historieläraren Adam Bell börjar söka efter sin dubbelgångare efter att ha sett honom i en film.

Baserad på romanen O homem duplicado av José Saramago från år 2002.


Originaltitel Enemy
Regissör Denis Villeneuve
Manus Javier Gullón
Genre Thriller, Mysterium, 2010-tal
Skådespelare Jake Gyllenhaal, Mélanie Laurent, Sarah Gadon, Isabella Rossellini, Joshua Peace, Tim Post, Kedar Brown
Betygsätt Logga in eller bli medlem för att rösta
Betygsantal 1682
Filmnummer 105281

Recensioner

Skapad 2019-12-21 av saggesaliv
Adam Bell är en helt vardaglig universitetslärare och bor i Toronto.. När han inte undervisar på universitetet, så glider han runt i sin fina lägenhet och har inte något att göra, förutom nä...   Läs mer »

Kommentarer


Greystalker
2018-05-08
Vad tusan såg jag just? Stämningsfull var den iaf. Nu ska jag bara försöka förstå den!
Ola_Schubert
2017-07-13
För en gång skull så var jag tvungen att läsa recensionen för denna film innan började skriva och betygsätta. Det är en mindfuckingfilm utan tvekan och jag brukar ju gilla sådana, så även denna. Men min möjliga tolkning av dem spretar. Antingen så är det en film om KÄESED-komplexet, som jag skrivit om i andra kommentarer över andra filmer, (men då nästa löjligt övertydligt när man sett hela filmen), eller också är det motsatsen. För det kan faktiskt vara en anti-manschauvinistisk film också. Hur som helst så kan jag lova at slutet kommer att överraska er. Eftersom det ändå är en mindfuckingfilm och tankar väcks, så får det bli en mycket svag fyra i betyg, men man får vänta ända till slutet på gratifikationen. Hm, just nu i denna stund lutar jag ändå åt att det är en anti-manschauvinistisk film, och då hade det nog "bara" blivit en stark trea i betyg. Men åt helvete med det, den svaga fyran får ändå stå kvar.
Valarn
2016-12-06
Ren, vilket var skönt. Det är svårt att skriva en kommentar utan att spoila. Generellt gillar jag filmens manus, samtidigt som varken den slentrian-artade känslan, eller "det bakomliggande" porträtteras snyggt/bra nog.
JonasM
2016-11-26
Villeneuve är en fraud. Han får Arrival på sig att visa motsatsen. Har iofs inte sett Prisoners än men har extremt låga förväntningar.
Murvel48
2016-10-23
Ja, slutet fick ju alla pusselbitar att falla på plats...
Noseman2005
2016-04-09
Konstig film. Var beredd att sätta ett lägre betyg ända fram till sista klippet, då jag helt enkelt blev kär i den. Jag ska dock inte påstå att jag förstod den. Kanske efter ytterligare någon till + diskussion med någon smart. (7/10)
Vertov
2016-01-06
Otrolig besvikelse! Stor beundrare av regissörens andra filmer, men denna är ett kvasigt manschauvinistiskt sömnpiller. Vore det inte för de övriga filmerna och konstreferenserna så hade den fått en 1:a
arruba
2015-10-04
Intressant stuk och en udda typ av film gör att Enemy kan uppskattas rejält.
lilebroer
2015-09-05
Snygg, måttlig underhållande och pretentiös.
Lars-O
2015-06-30
Typiskt artsy film med nedtonad färgskala, disharmoniska stråkar, märklig klippning och ett obegripligt symboliskt slut.
Visa äldre kommentarer »