Kom ihåg mig
Glömt lösenord Logga in
Ange din e-postadress så skickas du en länk där du kan återställa ditt lösenord...
Inloggning Skicka
BETYG
2.9
av 5

Amistad


1839 gör 53 afrikanska slavar uppror och dödar de flesta i besättningen på slavskeppet Amistad. Men slavarna grips och ställs inför rätta i USA.


Originaltitel Amistad
Regissör Steven Spielberg
Manus David Franzoni
Genre Drama, Mysterium, 90-tal
Skådespelare Matthew McConaughey, Djimon Hounsou, Morgan Freeman, Anthony Hopkins, Nigel Hawthorne, Pete Postlethwaite, David Paymer, Stellan Skarsgård, Chiwetel Ejiofor, Razaaq Adoti, Geno Silva, John Ortiz, Tomas Milian, Anna Paquin, Peter Firth, Xander Berkeley
Betygsätt Logga in eller bli medlem för att rösta
Betygsantal 3345
Filmnummer 1279

Recensioner

Skapad 2019-12-21 av cineasten89
Det är verkligen ont om filmer om 1800 talet om hur slavarna fått utstå de vitas förtryck mot svarta. Amistad är verkligen en väldigt bra film som dock inte räcker till hela filmen, men som än...   Läs mer »

Kommentarer


darkmist82
2022-05-12
Spielberg har inte lyckats göra en ända film som har gjort mig besviken. Visst, ett fåtal filmer har inte nått upp till samma kvalitet som de flesta av hans filmer men jag kan inte komma på en enda film som jag skulle vilja säga något riktigt dåligt om. Amistad tillhör en av Spielbergs mest bortglömda, vilket är både förståeligt men samtidigt synd, då filmen tar upp ett av Spielbergs starkare ämnen om slaveri. Även om filmen mestadels kretsar kring befrielsen av slavarna så får vi en bra lärdom om hur viktigt det var att avskaffa slaveriet. Skådespelarna berör verkligen, vilket för filmen framåt. Även musiken bygger upp filmen och handlingen känns aldrig för lång. Även om jag medger att Amistad är långt ifrån Spielbergs bästa så är den ändå känslosam och en film som de flesta borde ta del av. Filmen är den enda som jag haft svårt att sätta ett rättvist betyg men den känslosamma temat sätter till slut mitt slutbetyg för denna känslosamma film.
Ful_fisk
2020-08-10
Djimon Hounsous scener är fullkomligt lysande och lovar en rejäl fyra i betyg. Dessvärre samsas dessa bitar med ett ganska mycket mer standardiserat drama där Matthew McConaughey och Anthony Hopkins utan att alls nå samma beröringspunkter. Hopkins fick till och med en oscarnominering, ett grepp som kändes igen några år senare när DiCaprio blev nominerad för bästa manliga huvudroll för Blood Diamond och Hounsou, som är filmens huvudperson, fick nöja sig med en birolls-nominering. Nåväl, filmen pendlar alltså mellan trean och fyran, och det hela landar alltså i hur många scener som sker på skeppet och hur många som sker i rättssalen och omkring den. Eftersom de senare är flest landar betyget således kort och gott på en trea. Tack för mig!
92axha10
2017-10-24
Intressant historielektion men väldigt amerikaniserat till den grad av absurditet. Sen är den en aning för lång.
best_jeppe
2017-08-23
Intressant film överlag som även fast vi vet att slaveri är avskyvärt påminner om vilka avskyvärda handlingar västvärlden har begått mot resten av världen. Bra skådespeleri av de flesta och engagerande men bitvis lite seg vilket drar ned betyget. En stark 3a dock.
Howler19
2017-05-28
Bra och medryckande film med hjärtat på rätt ställe, men den är historiskt inkorrekt till den grad att det blir lite irriterande.
widez
2017-05-27
Bra film! Gripande berättelse och bra skådespel. Den blir lite seg mot slutet dock.
Tatty
2017-03-12
En riktig stark 3a till denna starka och starka filmen. Bra än vad jag hade förväntat mig.
RustyFilm
2016-12-09
Filmen är baserad på en sann och intressant historia om hur tillfångatagna slavar från Afrika gör myteri. Det här är en mycket gripande historia. Sättet den berättas på känns dock något ”segt”. Man får se det här som ytterligare ett bevis på hur grymma och vidriga varelser vi människor är och har varit.
TimBuckley
2015-12-29
(rek 3a) Underbart att fortfarande kunna stöta på filmer såsom denna. Tycker om filmen i sin helhet. Tycker även om det som håller filmen tillbaks från ett högre betyg (McConaughey, sago-tydligheten i berättandet och det eviga rättsdramat, som man i USA är så förtjusta i). 4a.
Berniey
2013-01-26
Trist och tråkigt kanske spielbergs sämsta?Mestadels blir det bara långdraget och trist men inte helt under isen!
Visa äldre kommentarer »