Kom ihåg mig
Glömt lösenord Logga in
Ange din e-postadress så skickas du en länk där du kan återställa ditt lösenord...
Inloggning Skicka
BETYG
3.8
av 5

Amadeus


En novembernatt 1823 ropar en förvirrad gammal man en bekännelse från sitt fönster för att hela Wien ska höra den. "Förlåt mig, Mozart. Förlåt mig för att jag dödade dig." Ett ögonblick senare försöker han ta sitt eget liv, men räddas och förs genom den snötäckta staden till centralsjukhuset, en deprimerande byggnad som rymmer alla typer av sjuklingar. Här blir mannen kvar, och besöks i sitt enskilda rum ett par veckor senare av sjukhusprästen, Fader Vogler. Trots att den gamle mannen visar sitt tydliga förakt för prästen och det denne representerar, bestämmer han sig ändå för att bikta sig. Den gamle mannen är Antonio Salieri, en gång en av de mest berömda musikerna i Wien...


Originaltitel Amadeus
Regissör Milos Forman
Manus Peter Shaffer
Genre Drama, 80-tal, Biografi
Skådespelare F Murray Abraham, Tom Hulce, Elizabeth Berridge, Simon Callow, Roy Dotrice, Christine Ebersole, Jeffrey Jones, Cynthia Nixon, Barbara Bryne, Charles Kay, Roderick Cook, Richard Frank, Patrick Hines, Nicholas Kepris, Vincent Schiavelli
Betygsätt Logga in eller bli medlem för att rösta
Betygsantal 11376
Filmnummer 4108

Recensioner

Skapad 2019-11-23 av BobbyPeru
Regissören Milos Forman har gjort tillräckligt med bra filmer för att platsa i hall of fame bland filmmakare. Han har gjort verk som En blondins kärleksaffär, Det brinner min sköna!, Gökboet, H...   Läs mer »

Kommentarer


Spook
2022-12-10
Riktigt bra! There it is!
widez
2018-04-27
En av mina favoritfilmer
RustyFilm
2017-03-10
Åtta Oscars för det här, ofattbart. Förutom musiken så är det här såå dåligt, rakt igenom. Möjligt att jag var på helt fel humör när jag kollade det här. Men jag är inte lockad av att se om den.
cannibalrice
2016-03-16
Säger bara två saker: YES PLEASE!

2015-10-01
perfektion.
MaxMackan
2015-05-22
Helt fantastisk. Lysande berättat, vacker och självskrivet grymt bra musik. Kändes aldrig långsam eller tråkig trots längden. Perfekt.
todiefor
2015-05-15
Fruktansvärt tråkig och oengagerande. Jag blev glad när den äntligen tog slut... fast så gillar jag varken kostymdrama, klassisk musik eller "väldigt löst baserat på verkliga händelser".
Dicken96
2015-04-20
Det där jävla skrattet! fyfan! Ändå bra i filmen måste vara den första biten och den bittra gamla mannens insats. Resten känns som en tråkig teater. Sen får vi inte glömma Amadeus hustrus bröst!
Qhunden
2015-01-27
Väldigt fascinerande film som trots sin längd är otroligt fängslande. Abraham är otroligt bra och slutscenen i sängkammaren magisk. Directors cut är dock alldeles för lång och hade jag fått välja hade jag klippt en hel del och då hade nog fyran varit starkare.

2015-01-14
En av mina absoluta favoriter!
Visa äldre kommentarer »