2.6

Project Almanac

En grupp tonåringar ger sig ut på ett äventyr när de upptäcker en hemlig plan för att bygga en tidsmaskin.

Originaltitel Project Almanac
Regissör Dean Israelite
Manus Jason Pagan, Andrew Stark
Genre Thriller, Science Fiction, 2010-tal
Skådespelare Jonny Weston, Sofia Black-D'Elia, Sam Lerner, Allen Evangelista, Virginia Gardner, Amy Landecker, Gary Weeks, Michelle DeFraites, Gary Grubbs, Katie Garfield, Macsen Lintz, Jamila Thompson, Patrick Johnson (I), Courtney Bowers, Mani Yarosh

2017-03-29
Jag tillhör sannerligen målgruppen för en tidsresefilm i high school-miljö, och jag kan därför inte riktigt ogilla det här. Det är bra underhållning, och jag gillar att det är ett gäng tonåringar som har fått en ny leksak snarare än ett gäng idealister som ska rädda världen. Som bäst är filmen också när de bara försöker förbättra sin high school-tillvaro, och det är kul att se dem tappa kontrollen över allt de ställer till med. Jag tycker även att det finns en del aspekter kring karaktärerna som fungerar bra. Tyvärr finns det också gott om brister. Found footage-greppet är tröttsamt och tillför absolut ingenting, det är bara ett irritationsmoment och ger upphov till flera scener där det känns helt orimligt att de filmar. Tidsresandet i sig är inte speciellt genomtänkt heller, tanken verkar snarare ha varit att berätta allt i ett så högt tempo som möjligt så att ingen hinner fundera. Paradoxer accepterar jag att det dyker upp i sådana här filmer, men att de inte följer sina egna regler och inte är konsekventa i sin logik har jag svårare att ha överseende med. Kort sagt finns det två grundläggande vägar logiken kan följa i en sådan här film, antingen finns det bara en tidslinje, allt tidsresande har alltid varit en del av den tidslinjen och det finns ingen tidslinje där tidsresandet inte har ägt rum än (12 Monkeys är ett bra exempel), eller så finns det flera tidslinjer och det bildas nya varje gång man reser runt i tiden och ändrar på saker (Back to the Future exempelvis). Här väljer man att växla mellan dessa två när det passar dem, och det ser jag som fusk. Så även om själva filmupplevelsen i sig är värd en trea, så måste den bestraffas för alla dumheter den håller på med, och betyget blir därför en stark tvåa istället
Kaneltompa
2016-11-26
Egentligen tycker jag väldigt mycket om tidsresor på film. Kommer dock aldrig till en poäng där jag känner att jag bryr mig om karaktärerna. Sen känns det lite väl speedat under större delen av filmen.
santiago
2016-08-04
Vissa grejer var nog välgjorda men herregud vilka värdelösa karaktärer ...
fabben
2016-07-08
Att filmen får så mycket som en trea är för att jag tycker om tidsresor på film, och att den trots allt ändå var välgjord på sina håll. Vissa saker i filmen är värd en femma. Andra saker är värd en etta.
Swamp
2016-05-07
Något av det värsta jag sett. Ett gäng naiva korkade undomar i Usa som får tag på en tidsmaskin. Under hela filmen så verkar alla vara speedade på affe och höga på gräs, istället för att använda tidsmaskingen till något vettigt så gör dom istället extremt korkade saker, festar och springer runt och tjoar. Skakiga kameror med en hysteriskt snabbt tempo igenom hela filmen.
Christofer
2016-02-08
Jag vet att jag egentligen har satt ett litet överbetyg, inte minst då det var lite småtöntigt ibland med hela tonårs-grejen. Men samtidigt var det rejält underhållande och jag gillar verkligen tidsreseteman på det här sättet, även om man alltid fastnar på en de detaljer som man aldrig får ihop och som inte känns logiska (även i sitt sammanhang). Mer rättvist hade nog varit en trea i betyg, men jag väljer att gå på känslan överlag och inte analysera för mycket. Rejält underhållande i min bok, så det får bli en fyra. Däremot är den ju ljusår ifrån Butterfly Effect i mina ögon.
2015-10-19
Tidsresor på film är oftast kul och den här hade ett visst potential. Nu kretsar det dock kring ett gäng snorungar och det hela läggs på en nivå jag ej gillade speciellt mycket. Ändå hyfsat välgjord utan större krussiduller, så en rättvis tvåa är den värd.
Sigge_Siege
2015-10-04
Asså, jag fattar inte vad det är för fel på vissa filmskapare. En skakig kamera får en att tröttna på 10 minuter. Detta är inte en film, det är ett videoblogginlägg.

2015-10-01
Jag verkligen hatar konceptet att försöka få det att vara någon form av fejk-dokumentär. Bara ett sätt att dölja en taskig produktion och dålig kompetens att göra riktig film. Filmen i övrigt tilltalar mig inte heller då jag inte tillhör målgruppen. Hade nog behövt vara minst 20 år yngre för att falla inom den ramen. Kort och gott, i mina ögon är detta skräp.
DIProgan
2015-09-29
Synd att de körde tonårsapproach men gick att se på.