2.3

Alfred

Filmen handlar om uppfinnaren Alfred Nobel, om hur han uppfinner dynamiten och så småningom blir världsberömd.

Originaltitel Alfred
Alternativ titel Alfred Nobel
Regissör Vilgot Sjöman
Manus Vilgot Sjöman
Genre Drama, 90-tal, Biografi
Skådespelare Sven Wollter, Féodor Atkine, Rita Russek, Judit Danyi, Yves Jacques, Philippe Beglia, Jelena Jangfeldt-Jakubovitch, Robert Gustafsson, Sif Ruud, Jarl Kulle, Per Myrberg, Viveka Seldahl, Iwar Wiklander, Tomas Bolme, Björn Gustafson, Heio von Stetten, Isabella von Stromberg, Johannes Sjöman, Manfred Schmid, Jánós Solyom, Maria Hansson-Bandobranski, Yann Babilée, Ferenc Némethy, Ági Margitai, László Konter

2021-01-15
Nja, den här var bara riktigt seg när jag såg den. Sven Wollter var dock bra (frid över hans minne)
Muhammed
2019-02-27
Nästan som en dokumentär, alltså ganska torr historia om en torr och kärlekskrank gubbe.
KyLLo
2019-01-06
Trespråkig om förhandlingar, affärer, resor, tankar, känslor, uppfinningar, kärleksliv etc. Allt berättas samtidigt och språken blandas friskt. Bra skådespelare och enskilda scener, men den hade nog blivit intressantare om den varit mer fokuserad istället. Undrar just vad Ingmar Bergman hade sagt, kanske: "Sjöman är i grund och botten en förbaskat god människa med många idéer, ser'u. Han måste bara lära sig hålla isär dem och skilja på de bra och de mindre bra.". ;)
emilstjernholm
2013-10-15
Sven Wollter sköter sig hyggligt i huvudrollen, men det blir ändå ett ganska torftigt resultat. En wikipediaartikel i rörliga bilder ungefär.
fabben
2013-06-16
Intressant film, men saknade drag. Får en stark tvåa.
larox
2012-04-01
Vilket o-flyt!! Borde vara en intressant och bra film, många bra skådespelare och bra regissör. Hur kunde filmen bli så tråkig. Har sett den tidigare - allt bortglömt och det säger allt. som sagt "någon, eller alla- tänkte fel här" se tpb.

2011-09-25
Någon tänkte fel här.
chingy
2008-10-13
haha vilgot sjöman stämde ju tv4 för att de visade Alfred med reklamavbrott :P på 250000 kr + rättegångskostnader. "Tingsrätten dömde till upphovsrättsinnehavarnas fördel, men TV4 överklagade till hovrätten. Hovrätten gav de båda regissörerna rätt i ett domslut den 12 april 2006, endast tre dagar efter Sjömans död"
HerrArne
2007-06-01
Stor regissör gör stor film om stor man med stor skådespelare. Storartat? Knappast.
Ihsahn
2004-11-29
2 frågor: 1) varför är Robert Gustavssons namn nästan högst i slutet av filmen, när han ändå är med i max 2 minuter? 2) varför är den här filmen så oändligt seg, levnadsdramor måste inte vara mastodontfilmer!