Kom ihåg mig
Glömt lösenord Logga in
Ange din e-postadress så skickas du en länk där du kan återställa ditt lösenord...
Inloggning Skicka
BETYG
3.5
av 5

Akira Kurosawas drömmar


Kurosawa har en gång sagt att alla människor är genier när de drömmer. Han har filmat åtta av sina egna drömmar med högst varierande teman.


Originaltitel Yume
Alternativ titel Akira Kurosawa's Dreams, I Saw a Dream Like This, Konna Yume wo Mita
Regissör Akira Kurosawa, Ishirô Honda
Manus Akira Kurosawa, Ishirô Honda
Genre Drama, Fantasy, 90-tal
Skådespelare Akira Terao, Chishû Ryû, Mieko Harada, Mitsuko Baisho, Martin Scorsese, Hisashi Igawa, Yoshitaka Zushi, Toshie Negishi, Mitsunori Isaki, Toshihiko Nakano
Betygsätt Logga in eller bli medlem för att rösta
Betygsantal 869
Filmnummer 1702

Recensioner

Skapad 2019-12-11 av saggesaliv
Wow, vilken otrolig film, om man ens kan kalla det för en film. Då det egentligen är åtta kortfilmer, helt skilda från varandra, alla baserade på äkta drömma av Akira Kurosawa Att bedöma den...   Läs mer »

Skapad 2019-09-25 av BobbyPeru
Akira Kurosawa har gjort en film efter sina egna personliga drömmar. Den består av åtta olika segment som alla är vitt skilda, men surrealismen från drömmarna är tydlig i alla. De mest noterba...   Läs mer »

Kommentarer


andmoreagain
2022-02-17
Färggrann och naturligtvis mycket ”drömsnygg” men drömmarna och dess andemeningar griper inte riktigt tag i mig tyvärr. Dessutom är episodfilm aldrig bra!
hsimpson
2020-04-14
De fyra första filmerna är bra (eller rentav mycket bra), och de fyra sista är riktigt dåliga. Bäst i samlingen är "Blizzard", som är helt bisarrt bra, när Kurosawa goes Kwaidan. Synd att helheten ska vara så träig, bara.
UFO_lars
2018-10-17
Varierande kvalité på de olika episoderna men genomsnittet är ändå väldigt högt och filmens helhet är gripande och intressant. Det är fascinerande att sätta sig in i de olika episoderna och fantisera sig bort och tänka att det är dina egna drömmar. Tunnel är helt klart den bästa av de 8 drömmarna. Den är otäck, tänkvärd och ledsam på samt gång.
goeran
2018-09-21
Akira Kurosawas film Yume (engelsk titel Akira Kurosawa's Dreams) från 1990 är en visuellt tilltalande samling berättelser som återger hans drömmar och visioner. Snygg scenografi och snyggt filmat; däremot är jag något skeptisk till alla pekpinnar i vissa av berättelserna. Men det är kul att återse Chishû Ryû i segmentet 'Village of the Watermills' och att få se Martin Scorsese i rollen som Vincent van Gogh i segmentet ”Crows'.
MovieJesus
2014-03-12
Otroligt stark film. Innehåller några av de mest stilbildande scener jag beskådat på film. Segmentet med soldaten ger mig gåshud än idag. Rekommenderas för den som ej är rastlös.
Tolkana
2013-06-06
Jag tycker om alla åtta berättelser, även om vissa sekvenser är tråkiga för ingenting händer. Det jag däremot undrar är om Akiras drömmar är med kompromisslöst eller om han har lagt till för att fylla ut och göra det intressantare.
Mynameiscarl
2012-01-18
Stundtals briljant, stundtals jättetråkigt. Jätte-jättetråkigt. Den är på det viset väldigt ojämn, precis som drömmar kan vara. Vissa delar är fantastiska, och vissa är så sega att man vrider sig i soffan. Det är förvånansvärt hur mycket moralkakor karln drömmer om också.
annihilat0r
2011-09-20
Bara den svenska titeln "Akira Kurosawas drömmar" ger en försmak på hur storslaget mäktig denna film faktiskt är. Den goda Kurosawa, som 1990 redan hade speglat sin visdom och mäktiga livsfilosofi, avslutade med goda intentioner sin karriär genom en film om sig själv. Frågan är om de åtta konstverken var Akiras dagdrömmar eller mardrömmar? Jag tror att han på riktigt drömde detta under sin livstid, och att de fastnade som myror i stacken. Jag tror inte att han utvecklade, spetsade till, dem i denna spegling, utan att han bevarade minnena så bra som han bara kunde. Drömmarna känns genuint äkta. Två av verken; "The Tunnel" och "The Village" är så bra som det kan bli. Att benämna detta verk som en film vore definitivt att underskatta det konstnärliga värdet.
Kreepy
2011-08-15
Hade nog fungerat bättre i någon slags kortfilmsformat i åtta delar.
Amx
2010-11-16
Såg den för längesen, men jag tyckte att den var väldigt vacker och välgjord, därav femman.
Visa äldre kommentarer »