Kom ihåg mig
Glömt lösenord Logga in
Ange din e-postadress så skickas du en länk där du kan återställa ditt lösenord...
Inloggning Skicka
BETYG
2.8
av 5

A.I.


Planeten Jorden i en nära framtid. Naturens resurser är alltmer begränsade. Tekniken gör rasande framsteg. Staten övervakar människornas privatliv. Det finns redan robotar, vilka utför vardagliga sysslor som hushållsarbete och trädgårdsskötsel. En sak förmår dessa robotar emellertid inte, nämligen att visa känslor. Detta är något som forskarna försöker lösa, eftersom inte alla föräldrar tillåts alstra egna barn. Henry Swinton och hans hustru Monica har en son, som sedan en tid är livshotande sjuk. Henry är anställd på Cybertronics Manufacturing, där man just - på försök - lyckats framställa en robotpojke, som döpts till David. I väntan på att den egna sonen skall tillfriskna, placeras David i makarna Swintons hem.


Originaltitel A.I. - Artificial Intelligence
Alternativ titel A.I. artificiell intelligens, AI
Regissör Steven Spielberg
Manus Steven Spielberg
Genre Drama, Äventyr, Science Fiction, Fantasy, 2000-tal
Skådespelare Haley Joel Osment, Jude Law, William Hurt, Brendan Gleeson, Frances O'Connor, Sam Robards, Jake Thomas, Haley King, Michael Berresse, Ashley Scott, Jack Angel (röst), Ben Kingsley (röst), Robin Williams (röst), Meryl Streep (röst), Chris Rock (röst)
Betygsätt Logga in eller bli medlem för att rösta
Betygsantal 12658
Filmnummer 2783

Recensioner

Skapad 2019-12-23 av rikirock
David är 11 år gammal. Han väger 27 kilo. Han är 137 centimeter lång. Han har brunt hår. Hans kärlek är äkta. Men inte han själv. Planeten Jorden i en nära framtid. Naturens resurser ...   Läs mer »

Skapad 2019-12-21 av connya
\"Ett intressant misslyckande\", kallade kvällstidningen Aftonbladet denna film i sin recension då den kom hit till Sverige. Under månader hade det spekulerats i hur mycket annorlunda Kubrick hade ...   Läs mer »

Skapad 2019-12-21 av Henkan
\"A.I.\" hade kunnat bli en av de bästa filmerna någonsin. Historien om den lille robotpojken på jakt efter den blå fen, och som bara vill att han mamma ska älska honom, är helt igenom Kubrick. ...   Läs mer »

Skapad 2019-12-14 av varulf
Detta är inte så mycket en recension, som en motivering till varför jag givit denna film betyg 5. Först och främst så medger jag att om det inte hade berott på att jag fann så mycket att rela...   Läs mer »

Skapad 2019-12-11 av
Stanley Kubrick höll på med detta projekt innan han dog, men bad Spielberg att ta över eftersom temat enligt Kubrick passade Spielberg mer. Filmen handlar om roboten David som är en av ny generati...   Läs mer »

Skapad 2019-12-06 av cineasten89
Officiellt är det en Steven Spielberg-regisserad film med BRA skådespelare som Haley Joel Osment och Jude Law, men inofficiellt är det en science fiction film som är dålig för det mesta, men har...   Läs mer »

Skapad 2019-12-04 av Stygga-Vargen
År 2001 kom filmen A.I. Artificiell intelligens och för många år sen såg jag filmen på TV när den visades på Canal + en eftermiddag. Även om det inte var någon av mina favoritfilmer då så ...   Läs mer »

Skapad 2019-11-27 av jotnan
Spielbergs påkostade film från 2001 lever bara halvt upp till sin titel. Den känns för ofta artificiell, men allt för sällan intelligent. Artificial Intelligence handlar om en framtid i obalans...   Läs mer »

Kommentarer


fisk0
2023-04-23
Riktigt stark första halva, sedan går det stadigt utför, och den usla sista akten går tvärtemot vad filmen haft att säga fram till dess. Balanserar mellan stark tvåa och svag trea, tror det lutar åt tvåan ändå.
Dele
2022-06-15
Jag kan inte låta bli att tänka på hur den här filmen skulle vara om Stanley Kubrick hade gjort den, och jag är ganska säker på att den skulle ha blivit mycket bättre (även om jag är glad att han inte gjorde det, då jag är osäker på berättelsens kvalitéer). Visst är det snyggt och det finns intressanta små moment men också detaljer som "redan" blivit föråldrade. Sedan är ju Spielbergs berättarsätt ofta väldigt svulstigt och övertydligt och det ger mig ofta/ibland en avig känsla. Så är det här.
JD
2018-10-21
Visst kan man tycka den är för lång, att den är som tre filmer som inte riktigt hänger ihop, att den är för sentimental och så vidare, men jag tycker den är djupt gripande. Den känns som en av Spielbergs mest innerliga och ärliga filmer. Slutet är oerhört vackert. Och när jag ser om den 17 år senare ter sig filmen otäckt aktuell på mer än ett sätt.
Rai
2017-09-28
Jag gillar tema i filmen, hur ska människan förhålla sig en maskin som nästan är som en människan, säkert problem som vi kommer att möta inom inte allt för avlägsen framtid. Själva filmen är faktiskt sevärd, men aj den är alldeles för lång vilket medför att den blir seg. Teddybjörnen är visserligen jättesöt, men tyvärr tittar man lite för mycket på klockan...
Engravadlax
2017-09-24
Jätteintressant tema, och ibland engagerande, men mestadels inte speciellt, och Spielberg missförstår allt från artificiell intelligens till mänsklig natur så som folk gör mest.
Supernaut
2016-08-21
Vacker men fångade mig inte på djupet.
Stygga-Vargen
2016-08-13
Mästerverk! Väldigt välgjort och välspelat, snygga specialeffekter, snygga miljöer, skön story, snyggt filmat och ett bra manus! Såg denna när jag var 13 och även om jag gillade den så blev det ingen favorit direkt. Hittade den billigt på Blu-ray och bestämde mig för att se om den efter 15 år och nu älskar jag den!
karlmats
2016-07-23
Spielberg levererar som vanligt bra familjeunderhållning. Osment är som vanligt lite läskig och lite dolmig men ser ju ut lite som en android så det är nog en bra casting. Bra idéer som inte riktigt utvecklas, speciellt en dialog kring vad A.I. innebär, hur deras känslor ska värderas, vad som gör oss mänskliga etc. saknar jag lite grann, men med Spielberg ska man ju trivas och inte tänka för mycket så jag ska väl inte vara alltför förvånad. Kubricks inflytande på filmen är sannerligen upplyftande och då tänker jag framför allt på slutet som garanterat är ett resultat av hans idéer, många som ogillar det, själv tycker jag det ger filmen en till dimension. Gillar även matiné-delen i mitten med en imponerande Jude Law som hor-robot och Flesh Fair som vi kanske kan förvänta oss att se IRL nu när Trumpen snart tar över världen. En stabil 3a.
OffTheGround
2015-10-10
Omitt efter ungefär 13 år. Problemet är ju, som många påpekat, att det är (minst) tre filmer i en, varav den första är klart bäst. Haley Joel Osment klarar sig så bra att jag glömmer bort "Walker told me I have AIDS". Jag förstår också att många spyr på slutet, men jag har svårt att stå emot den typen av avslut på filmer, så...
kakbakarn
2015-07-18
Kärleken är ett starkt fenomen. Filmen däremot, har sina brister. För lång och med en konstig mellandel följd av ett sentimentalt men lite rörande slut. Nånstans mellan två och tre i betyg.
Visa äldre kommentarer »