3.5
3.5
Ådalen 31
En film om vad som hände vid strejken i Ådalen, Sandviken. Den 14 maj 1931 sattes miltär in mot de strejkande. Fem dog och fem skadades.
Originaltitel | Ådalen 31 |
Regissör | Bo Widerberg |
Manus | Bo Widerberg |
Genre | Drama, Romantik, 60-tal |
Skådespelare | Anita Björk, Kerstin Tidelius, Peter Schildt, Roland Hedlund, Stefan Feierbach, Marie de Geer, Pierre Lindstedt, Olof Bergström, Jonas Bergström, Olle Björling |
Vackert filmad och för det mesta välspelad, men berättarmässigt är det inte alls särskilt bra. Tempot är väldigt långsamt och storyn ofokuserad eftersom man lägger rätt mycket tid på sekvenser som knappt har något med storyn att göra. Man hade kunnat klippa bort rätt mycket utan att storyn hade tagit skada. Vad filmen istället saknar är en kontext. Det handlar ju om strejken, men handlingen börjar när strejken pågått i flera månader och förutom en kort text i början ges ingen bakgrund alls till det som händer. Några gånger i filmen får vi höra karaktärer säga att de svälter, men filmen skildrar ingen extrem fattigdom och misär så det är svårt att köpa det. Ådalen 31 är uppenbarligen en omtyckt och prisad film (vinnare i Cannes, Oscarsnominerad), men jag har lite svårt att förstå varför.
Får instämma med produr. Balanserar på gränsen mellan en 4:a och 5:a, många scener är bland det bästa jag sett, och ljudspåret är otroligt. Några scener, däribland hypnosen drar ned på helheten dock.
Handlingen byggs i huvudsak kring familjen Andersson. Familjefadern Harald ligger som de flesta andra på orten i långvarig strejk. Han tillhör inte den mer våldsbejakande grupperingen bland de strejkande men trots det avrättas han och fyra arbetskompisar av Sollefteåmilitärens kulor. detta vid ett demonstrationståg mot strejkbryteriet.
Dödsskjutningarna och det övergripande händelseförloppet var känt för mig redan innan film titten. Men intressant ändå och de yngre barnens ganska så våldsamma lekar och ungdomarnas jazzintresse och sex fixering lättar upp föreställningen. Detta även om Nisses amatörhypnos övning blev lite väl utflippad.
En bra film av Widerberg, lite ojämn emellan åt men på det stora hela så är filmen värd en fyra.
Början är inte helt hundra, men sedan tar det sig. En smula för framgentarisk för att ge en heltäckande bild av konflikten, men nog fan blir man engagerad. Snygga bilder och miljöer. Velar mellan trean och fyra, men landar nog uppåt idag.
Inte så långt från mina hemtrakter detta historiska händelse uppstod, men filmen är en aningen för seg för att jag ska gilla den...
Bra tidsdokument, främst om den historiska händelsen, men också av ett Sverige från förr. Bra Widerberg!
Jag sänker ifrån en femma till en fyra . En del scener är nog det bästa jag har sett i svensk film ,strejkbrytarscenen tex och en del mindre bra som hypnosscenen(precis innan skotten) .Men en stark film helt klart .TJ vad menar du med att Palme blev statsminister det året han var bara fyra år då
Svensk film är ju ofast usel.
På den tiden när denna film gjordes var det extra uselt.
Fibbanerotik var inne.
Man hör inte vad dom säger, som alltid i svensk film.
Inget om orsakerna till upproren i svensk arbetarrörelse, inget om bakgrunden, men en massa annat tjafs, den är svår skilja på från alla andra filmer från den tiden.
Men Widerberg är ju skåning.
Så man kan förstå ointresset för arbetare i norr.
Men, Palme blev statsminister det året, lögner var det som gällde.