A Real Pain

De två kusinerna Benji och Dave från New York bestämmer sig för att resa till Polen och besöka deras farmors gamla hus samt ett koncentrationsläger.

Originaltitel A Real Pain
Alternativ titel Prawdziwy ból
Regissör Jesse Eisenberg
Manus Jesse Eisenberg
Genre Drama, Komedi, 2020-talet
Skådespelare Kieran Culkin, Jesse Eisenberg, Will Sharpe, Daniel Oreskes, Kurt Egyiawan, Jennifer Grey, Liza Sadovy, Banner Eisenberg

Sheepy
2025-04-22
En stabil film som bevisar att Jesse Eisenberg har bredd och är talangfull både som regissör/manusförfattare. Jesse Eisenberg håller oss effektivt på halster och gamla sår rivs upp i lagom takt. Kieran Culkin är också bra och motpolsdynamiken mellan karaktärerna de spelar fungerar väl. Filmen påminner lite om Charlotte Wells "Aftersun" i stämningen även om den aldrig når riktigt lika långt.
Olof_Gronlund
2025-03-07
Fan min första tanken var en fyra. Stämningen genom filmen är magiskt, men det som får mig att hålla nere till +3 är att filmen var som bäst i gruppen och blir lite mycket bara Culkin och Eisenberg. De som hade kunnat förbättra filmen är att utöka turistgruppen med några personer till, gärna en som beter sig som Culkin, sen tycker jag den är lite för kort, så hade man spelat in med med turistgruppen tror jag mer magi hade uppstått. Eisenberg och Culkin är magiska i sina roller. Fin film av Esienberg med hans judiska bakgrund. Vill nästan sätta fyra, men får hålla ner till 3+, men gillar feelgood filmer som inte behöver ha någon tydlig handling.
dr_Robert
2025-02-10
Jag gillar den här filmen som balanserar framgångsrikt på den spända lina som en skildring av vardagliga människors känslor och relationer mot bakgrund av en resa till ett polskt förintelseläger innebär. Här ryms både skratt och tårar. Historien är konventionellt berättad utan en massa onödiga stilgrepp, vilket närmast är en befrielse efter sådana Oscars-nominerade filmer som Nickel Boys och Emilia Perez.
djonipony
2025-02-02
Kommenterarna hittills här har satt 1 resp 5. Jag lägger mig mitt emellan. Helt okej drama. Culkin och Eisenberg bra, trots den Irlandsättade Culkin är helt felcastad med sitt totalt ickejudiska utseende och Eisenberg spelar typ samma stressade, stela och nervösa karaktär som han alltid gör. Bajsnödig inkvotering av rwandisk (!) jude, men kul med Dirty Dancings Jennifer Grey. Fint vykort från Warszawa och polska småstäder och landsbygd, extra kul att se när man vet att man ska till huvudstaden i maj. Bra musik som tydligen är Chopin framförd av israelisk-canadensiska kompositören Tzvi Erez. Hotellet är tydligen verklighetens Sofitel Warsaw Victoria, ul. Królewska 11, Sródmiescie, Warszawa. Kul att se en "tylko dla"-skylt där.
Ful_fisk
2025-02-02
Under hela 20-talet har jag inte givit femman till en endaste ny film här på filmtipset, men nu tror jag tamigtusan det är dags. Gillade allt med den här filmen. Perfekt tempo, underhållande dialog, helgjutna karaktärer, smakfullt bildspråk, lysande skådespeleri, intrig med djup och innehåll, samt en suveränt avvägt längd. Så bra skriven och framförd, allt bara sitter där det ska. Kan inte minnas senast jag såg en sådan enkelt suverän film. 20-talets bästa film. Att den snubbas på en oscarsnominering för bästa film samma år som Emilia Pérez nomineras måste vara något slags dåligt skämt.
Paramis
2025-01-18
Nu är jag kanske tråkig men denna funkade inte för mig. Culkin väldigt skum i sin roll, Eissenberg bara dålig. Enda man hade sympati för var Rwandanen.