Kom ihåg mig
Glömt lösenord Logga in
Ange din e-postadress så skickas du en länk där du kan återställa ditt lösenord...
Inloggning Skicka
BETYG
2.8
av 5

1939


Året är 1939. Europa förändras av kriget som rasar. Även i Sverige ändras livet för många. Värmlandsflickan Annika beger sig till Stockholm för att prova på storstadslivet. Annika träffar den levnadsglada Berit och de båda får anställning på restaurang Gillet. De roar sig i krigets skugga och på en nyårsfest träffar Annika den framgångsrike och berömda löparen, Bengt Hall. De vill dela livet tillsammans, men klarar Annika av det överklassliv som Bengt och hans familj lever.


Originaltitel 1939
Regissör Göran Carmback
Manus Kjell Sundstedt, Catti Edfeldt, Brasse Brännström
Genre Drama, 80-tal
Skådespelare Helena Bergström, Ingvar Hirdwall, Per Oscarsson, Per Morberg, Anita Ekström, Helene Egelund, Krister Henriksson, Leif Andrée, Peter Haber, Johan Ulveson, Zara Zetterqvist, Anders Lönnbro, Per Grytt, Stefan Larsson, Keve Hjelm, Anita Wall
Betygsätt Logga in eller bli medlem för att rösta
Betygsantal 814
Filmnummer 5966

Recensioner

Skapad 2019-12-08 av tripphelorn
Det var Waldemar Bergendhal och Brasse Brännström som skrev manuset till 1939. Filmen är byggd på krigsminnen SF uppmuntrat allmänheten att skicka in. Det är en tre timmars lång tidskrönika ...   Läs mer »

Skapad 2019-11-21 av joacim92
Filmen utspelar sig under det andra världskriget i en liten by i småland. Annika bor med sin mamma, pappa, farfar och bror i ett hus på en gård. En dag flyger några militärplan över deras gård...   Läs mer »

Kommentarer


BjörnBandhund
2022-01-23
Underskattad film, helt klart. I ett avkopplande tempo får vi följa en ung värmlandskvinna genom krigsåren. Det är storslaget, det är välspelat, det är ambitiöst. Roligt att se Johan Ulveson i en såpass allvarlig roll. Lite väl långt kanske, och slutet går för fort, men det är också allt. 4-/5.
Starkbröl
2021-12-27
Bitvis ett rent pekoral, bitvis okej, men mestadels bara en riktigt ofokuserad film som borde ha förlängts, förbättrats och blivit en miniserie i sex-tio tydliga delar i stället för en alldeles för lång film. Helene Egelund är funktionell i huvudrollen som blyg bondflicka, en roll som för all del inte kräver att man kan agera, och Helena Bergström gör också vad hon kan, till exempel klär av sig. Men manuset är horribelt, med riktigt illa skriven dialog. Speciellt Per Morbergs karaktär är riktigt dåligt skriven och agerad. Filmen är också anmärkningsvärt uselt klippt, med plågsamt värdelösa scenövergångar. Ett tre timmar långt, rekorddyrt hafsverk. Däremot långt ifrån sämst i svensk filmhistoria förstås, där hundratals värre bottennapp finns att fiska upp.
Baad3r
2020-09-13
Lite konstigt att familjen som bott i Värmland i minst fyra generationer låter som söderkisar. Men annars en bra film, kul att se så många kända skådespelare i en film.
Bumbi78
2018-12-26
Ett drama jag lyckats missa under alla år. Nu var kanske inte själva berättandet eller storyn den allra vassaste när det kommer till drama kring andra världskriget och Sveriges situation. 3:an är svag, men kunde blivit stark om den gjorts som serie så att saker fått utvecklas.
Rai
2017-09-15
Den här filmen är riktigt bra och Helena Bergström gör en bra roll, men detta var ju innan hon började fjanta omkring i Colin Nutleys usla filmer!
Ekkapelle
2017-05-27
Finns ingen film som tar ett sånt grepp på Sveriges nutidshistoria som denna. Trovärdigt manus och miljöer. Solklar femma
RustyFilm
2020-09-28
Skapandet av filmen 1939 i slutet på 80-talet föregicks av en procedur där svenska folket fick berätta historier om vardagen i Sverige. Alltså historier som hade upplevds i skuggan av andra världskriget. Bidragen fick man in genom att i media utlysa en tävling, detta flera år innan filmens tillkommande. Manuset skapades sen med detta insamlade material som bakgrund av Brasse Brännström och Bergendahl. Resultatet blev ju verkligen succé. Förutom ett bra manus ger de detaljrika miljöerna och stämningen i ljud och bild en imponerande trovärdighet.
Jamesa
2016-05-11
Bra miljöer. Annars rätt seg.
yrkeschaufföre
2015-01-25
Om man följ upp allt i den här hade det kunnat bli en grym miniserie. Nu är det bara en lång film som inte når hela vägen fram.
Krille80
2014-12-02
Detta är en film/mini-serie som jag minns från när jag var liten och då menar jag speciellt scenerna när personer(troligtvis från Norge) försöker ta sig in i Sverige och skjuts ner av tyskarna. I övrigt är det en del snygga 40-talsmiljöer men detta är också segt och väldigt långt. Bra prestationer av skådespelarna. 2+
Visa äldre kommentarer »