3.6
3.6
120 slag i minuten
120 BPM utspelar sig i Paris under tidigt 90-tal och följer ACT UP, en rörelse som aktivt kämpade för ökad kunskap och acceptans kring AIDS. Filmen skildrar en grupp hiv-positiva unga människors kamp, inte bara mot de gigantiska läkemedelsföretagen utan även för att accepteras av ett samhälle fyllt av skräck och förakt.

Originaltitel | 120 battements par minute |
Alternativ titel | 120 Beats Per Minute, BPM (Beats Per Minute) |
Regissör | Robin Campillo |
Manus | Robin Campillo, Philippe Mangeot |
Genre | 2010-tal, Drama |
Skådespelare | Nahuel Pérez Biscayart, Arnaud Valois, Adèle Haenel, Antoine Reinartz, Félix Maritaud, Ariel Borenstein, Aloïse Sauvage, Simon Bourgade, Médhi Touré, Simon Guélat, Coralie Russier, Catherine Vinatier, Théophile Ray, Saadia Bentaïeb, Jean-François Auguste |
Gripande film med ett starkt tema och mycket bra skådespelarinsatser överlag. Filmen växlar på ett lyckat sätt mellan den politiska aktivistkampen och människorna bakom. Det hela porträtteras realistiskt och smärtan förmedlas väl. Slutscenen lyckas dessutom vara både riktigt rörande och minnesvärd.
Hur nobla mål de än kan tänkas ha, så finner jag alltid aktivister lite irriterande, och deras metoder är ofta tveksamma, men man måste förstås få göra film om dem ändå. Det är inte direkt någon romantiserad bild som målas upp av dem heller, filmen står helt tydligt på deras sida, men verkar mest intresserad av att skildra dem som de är. Som bäst tycker jag dock att den är i sina lugnare partier där man får lära känna karaktärerna på ett djupare plan, men det är även intressant att följa gruppens diskussioner och interna stridigheter. Jag hade dock gärna sett att man hade fått lite mer information kring konflikten med läkemedelsbolaget, nu blev det lite svårt att bilda sig en uppfattning om hur rimligt beteendet var från de båda parternas sida. Lite väl lång kan jag nog tycka att filmen är också. Men den lyckas bra med att göra det den vill göra, och går nog hem ännu mer hos personer som har ett gott öga till aktivister
Det ska erkännas att jag i början hade mycket svårt för dessa aktivister som mest gapade och härjade och den hårda tonen. Men det vägdes upp av en mer balanserad bild av dessa människor som kämpade för sitt liv, så , det ena förtog inte det andra.
Kanske en smula för lång men det är också det enda som kan ses som negativt gällande denna gripande, hemska men också vackra film. Fantastisk regi och alla spelar strålande. Stark 4a!
Jag var beredd på att en berättelse om HIV- och AIDS-positiva skulle vara en rejält nedstämd historia men den här filmen rymmer så mycket mer känslor än så. Här finns värme, humor och en rejäl portion kärlek som motvikt mot allt det deprimerande. Framförallt så finns där fantastisk regi och skådespeleri från alla inblandande vilket gör historien ännu starkare. En av årets bästa filmer, kanske den allra bästa.
Skådespeleriet är bortom denna värld. Oerhört välgjord film som hade varit en av årets bästa om den varit 20 min kortare.