Kom ihåg mig
Glömt lösenord Logga in
Ange din e-postadress så skickas du en länk där du kan återställa ditt lösenord...
Inloggning Skicka
BETYG
3.8
av 5

12 Years a Slave


Solomon Northup är välutbildad och har talang för musik. Han bor med sin fru och sina barn i Saratoga i New York. En dag blir han kontaktad av två män som påstår sig jobba för en cirkus och Solomon tackar ja till att ackompanjera deras cirkusnummer på fiol under en kort period. Men efter att ha tagit ett glas med männen vaknar han omtöcknad och bunden och ställs inför den fasansfulla sanningen: han ska transporteras till södern som slav.

Baserad på memoaren Twelve Years a Slave av Solomon Northup och David Wilson från år 1853.


Originaltitel 12 Years a Slave
Alternativ titel Twelve Years a Slave
Regissör Steve McQueen (III)
Manus John Ridley
Genre Drama, Biografi, 2010-tal
Skådespelare Chiwetel Ejiofor, Michael Fassbender, Lupita Nyong'o, Benedict Cumberbatch, Sarah Paulson, Paul Dano, Brad Pitt, Adepero Oduye, Paul Giamatti, Michael K Williams, Scoot McNairy, Taran Killam, Garret Dillahunt, Chris Chalk, Kelsey Scott, Alfre Woodard, Quvenzhané Wallis, Bryan Batt, Bill Camp, Storm Reid, Dwight Henry, Ashley Dyke, Christopher Berry, Craig Tate, Douglas M Griffin, John McConnell, Marcus Lyle Brown, Rob Steinberg, Anwan Glover, Deneen Tyler, Jay Huguley, Devyn A Tyler
Betygsätt Logga in eller bli medlem för att rösta
Betygsantal 5461
Filmnummer 106133

Recensioner

Skapad 2019-12-21 av saggesaliv
Jag tycker att Steve McQueen är en otroligt fascinerande regissör, både Shame och Hunger är riktigt jävla bra filmer. 12 Yeras A Slave är mycket mer påkostad, med längre speltid och högre bu...   Läs mer »

Skapad 2019-12-21 av grönaskor
12 Years a Slave är en fruktansvärd film, som titeln indikerar. Med en stark känsla av ”white guilt” vill jag långsamt sjunka genom biostolen med en snara runt min egen hals. Det är en stark fi...   Läs mer »

Skapad 2019-11-27 av Mat1az
Tänk dig att vakna upp en morgon. Fast i kedjor. Berövad din frihet, ditt liv, din identitet. Du blir slagen gul och blå för att du vägrar medge att du är en slav. Såld på en marknad likt ett ...   Läs mer »

Skapad 2019-11-26 av AdamHansson
Ett sorgset och känslogripande drama utan dess like, hur och på vilka nivåer levererar den tredubbla Oscars-vinnaren hos biopubliken? Genre : Drama Skådespelare: Chiwetel Ejiofor, Michael Fassben...   Läs mer »

Skapad 2019-11-09 av TimBuckley
\"12 years a slave\" är en film som kommer till oss med både starka skådespelarprestationer, ett viktigt tema och en mycket stabil regi. Men slutresultatet blir oavsett detta en aning för föruts...   Läs mer »

Kommentarer


BarryHero
2021-02-12
Chiwetel Ejiofor, Michael Fassbender, Lupita Nyong'o, m.fl. är bra i sina roller, men jag hade högre förväntningar på denna film efter all positiv kritik. Den har bara ett fåtal scener som är riktigt otäcka och man får aldrig riktigt känslan av att det har gått 12 år.
Albion
2020-04-06
En dryg två timmars orgie i den vita mannens hatfyllda förakt. Avskyvärt och viktigt att berätta förstås men det innebär inte att det per automatik blir en bra film. För mig stannar det vid en stark 3;a, dvs 3+
quelnightmare
2019-12-12
En bedövande, djupt oroande film som erbjuder massor av tankar och utgör ett väsentligt tillägg till det pågående samtalet om representation av slaveri i film.
Rai
2019-07-23
Underbar film som grep tag i hela mig!!!
labi
2018-07-11
Fassbender lyfter en annars habil film till en fyra. Hatar hans karaktär innerligt. Blir lite konstigt när självaste Brad Pitt dyker upp i en mindre biroll. Märkligt val av McQueen.
Rele
2018-06-12
En gripande film. En hemsk och sann biografi av slaveriet. Jag ger en fyra.
andmoreagain
2017-09-03
Kan verkligen förstå dom sätter lågt betyg. Filmen sätter verkligen uttrycket svart på vitt på pränt.
Zebulonm
2017-08-04
Sann och skrämmande historia...
Stygga-Vargen
2017-08-03
Hade kunnat bli betydligt bättre.
picklessmulan
2017-04-01
Skrämmande skildring av slaveriet. Dock lite enformig. Filmen kunde ha kortats ner 30 minuter.
Visa äldre kommentarer »