Kom ihåg mig
Glömt lösenord Logga in
Ange din e-postadress så skickas du en länk där du kan återställa ditt lösenord...
Inloggning Skicka
BETYG
4.3
av 5

12 edsvurna män


En man försöker övertyga de andra elva i juryn om att de bör ompröva sina förhastade bedömningar av skuldfrågan i en mordrättegång.


Originaltitel 12 Angry Men
Alternativ titel Twelve Angry Men
Regissör Sidney Lumet
Manus Reginald Rose
Genre Drama, 50-tal
Skådespelare Henry Fonda, Ed Begley, Jack Warden, Martin Balsam, Lee J Cobb, John Fiedler, Robert Webber, Jack Klugman, Edward Binns, Joseph Sweeney, George Voskovec, E G Marshall, Rudy Bond, Billy Nelson
Betygsätt Logga in eller bli medlem för att rösta
Betygsantal 6940
Filmnummer 7670

Recensioner

Skapad 2019-12-14 av Puffie
Elva jurymedlemmar är övertygade om att den anklagade är skyldig till mord. Den tolfte medlemmen är tveksam. Hur ska denne ensamme man få de andra att ompröva sina förhastade beslut? På spel s...   Läs mer »

Skapad 2019-11-09 av NeZa
12 jurymedlemmar sätter sig ner i ett rum för att besluta om en 18 årig pojke är skyldig till mordet på sin far eller inte. Detta fall ser ut att vara en självklarhet. Alla bevis och vittnen pek...   Läs mer »

Skapad 2019-11-09 av Priceguy
En artonåring står åtalad för att ha huggit ihjäl sin far med en kniv. Bevisen är överväldigande: två ögonvittnen, den mycket ovanliga kniven har dokumenterat tillhört artonåringen, arton...   Läs mer »

Skapad 2019-11-09 av BeforeYouDie
12 edsvurna män handlar om en jury som samlas för att fälla eller fria en 18-årig pojke för mordet på sin far. Fallet som från början ser ut att vara ett enkelt sådant, då alla utom en röst...   Läs mer »

Kommentarer


Rune2000
2023-10-28
En fantastisk film som funkar på alla plan och känns fortfarande mycket aktuell. Det hela blir ännu mer fascinerande med tanke på att Sidney Lumet var fortfarande en ung regissör som lyckades att skapa ett mäktigt kammarspel med skådespelare som, nästan alla, var veteraner i Hollywood. Bara det är en bedrift i sig.
Visse93
2021-04-11
Nu efter omtitt på filmen så känner jag att jag vill höja betyget till en femma för den är bättre än jag minns den på grund av dess spänning och underhållning. Ett fantastiskt skådespel med framgångsrika repliker som känns så otroligt äkta.
Björkman
2021-03-20
Fantastiskt skådespeleri filmen igenom! Man kan riktigt ta på spänningen i rummet som filmen utspelar sig i och känna den hetta som finns där (dagen då den utspelar sig är rejält varm och fläkten i rummet är trasig). Det är inte en sekund man sitter uttråkad, tvärtom är man helt inne i handlingen från start till mål. Manuset är riktigt trovärdigt och välskrivet. Fyran jag sätter är extremt stark.
kanemura
2019-12-09
Väldigt spännande och välskriven film! Skådespeleriet är i stunder bland det absolut bästa jag någonsin sett. Framför allt Lee J Cobb är otroligt bra. Bland det jag gillar mest med just skådespeleriet är hur flera repliker känns så otroligt äkta och ibland undrar jag om vissa scener är halv-improviserade eller ifall de verkligen är dirigerade att agera som de gör. Det kan vara små skratt i bakgrunden när någon drar ett skämt eller Martin Balsams ifrågasättande av ett av Robert Webber's klatschiga säljaruttryck.
gjoob
2016-07-30
Skådespeleriet, regin, klippningen; allting är knivskarpt. Inte en tråkig sekund. Dessutom ett mycket starkt budskap som bärs fram av en rationell och intelligent dialog.
Roswall
2016-03-09
[9/10] För min del blir 12 Angry Men berättelsen som förkunnar att förändring är möjlig och att det går att värna till människors förnuft. Jag tror att jag lätt hade kunnat känt mig hopplös i Mr. Davies fall, precis som jag ofta känner mig hopplös när jag möter smygrasism hos människor runt omkring mig. Hopplös i den mening att jag ibland inte ens försöker. Å andra sidan så kan jag tycka att sakargumenten inte alltid hjälper i verkligheten, men det visar ju filmen även en öppenhet för. Bra film hur som. Jag tycker att det känns direkt att det här är en välgjord klassisker.
Sunken25
2016-01-05
Fantastisk film, en filmupplevelse jag aldrig glömmer när jag såg denna första gången. En av de mest välgjorda filmerna i historien ! 9.3/10
KyLLo
2015-12-05
Aningen bättre än jag själv förväntat mig. Välspelad och fantastiskt fint filmad. Jag tycker om detaljarbetet och hur fint den pressade situationen skildras. Yrrol-sketchen när några välbetalda och uppklädda personer sitter vid ett bord och "bara" ska fatta ett gemensamt beslut om vad de ska köpa i present till chefen är kanske i grunden inspirerad av den här filmen. I 12 edsvurna män är det en jury enbart bestående av män som "bara" ska komma överens i en fråga. Mycket känns maskulint. Själva poängen är lite ironisk. Bristerna ligger i manuset och personerna. Det blir inte särskilt intressant att bara lyssna till ett mordfall, ännu mindre när det blir sönderhackat. Det finns ingenting som får mig att fatta intresse för fallet. Man får aldrig lära känna personerna mer än ytligt och därför är det svårt att känna något för någon av dem. Det är mycket synd. Jag tycker att filmen arbetar sig upp till en trea just på grund av att den är välgjord och har en poäng. Jag såg inte filmen för att jag trodde att den var ett mästerverk, utan för att jag ville göra en egen bedömning av den, så jag är nöjd.
OverlookHotel
2015-12-02
Perfekt.
Zero75
2015-11-15
Överpedagogisk hyllning av juryn i det amerikanska rättssystemet (eller ja, en fana över individens moraliska ansvar för att det ska fungera) men samtidigt ett schacklikt och välspelat kammarspel med roligt schablonartade karaktärer. Rätt skön faktiskt.
Visa äldre kommentarer »